Wat is een notenbranderij?

Wat is een notenbranderij?

Je ziet het vaak bij ons voorbij komen: vers gebrand, dagelijks verse noten…. etc.! We zijn trots op onze eigen notenbranderij. Wat een notenbranderij precies is en wat we daar doen, daar vertellen we je graag meer over in deze blog. 

Het brandproces 

Zodra wij de rauwe noten binnen krijgen, branden we ze maximaal vier minuten in ‘Arachide olie’. Dat is een luxe woord voor pinda olie. Pinda olie komt uit echte pinda’s. Per notensoort verschilt de brandtijd, kun je je voorstellen hoe lekker het in de branderij ruikt? Gedurende het brandproces, worden de noten op verschillende kenmerken gecontroleerd. Zo scheiden we het gruis van de hele noten en sorteren we de noten op afwijkende kleuren of vormen. Na het branden moeten de noten even afkoelen. Ze liggen dan een nachtje te koelen en te drogen om daarna afgewogen en vers verpakt te worden per bestelling. 

We zorgen ervoor dat we onze voorraad zo klein mogelijk houden, zodat de noten ook echt vers blijven. Als je online een bestelling doet in onze notenshop, dan krijg je dus altijd vers gebrande noten! We verpakken onze noten in recyclebare zakjes en zorgen voor een zo laag mogelijke carbon footprint. 

Waarom noten branden? 

Naast dat we inmiddels gewend zijn aan de smaak en structuur van gebrande noten en velen hier de voorkeur aan geven, zijn er nog meer redenen waarom noten worden gebrand. 

  • Gebrande noten zijn vaak wat intenser van smaak, wat voor veel mensen aantrekkelijker is. Gebrande noten zijn vaak wat hartiger, knapperig en soms licht gerookt. 
  • De knapperige textuur van gebrande noten wordt door veel mensen als aangenamer ervaren dan de iets zachtere structuur van rauwe noten. 
  • Het branden van noten kan de houdbaarheid van de noten bevorderen. Door het branden wordt de groei van schimmels en bacteriën geremd. 
  • Rauwe noten kunnen soms moeilijk verteerbaar zijn door de aanwezige natuurlijke verbindingen. Het branden van de noten breekt deze stoffen af, waardoor de noten beter verteerbaar worden. 

Wat is beter: ongebrande of gebrande noten?

Zowel ongebrande als gebrande noten hebben hun eigen voordelen en smaakprofielen. De keuze hangt dus vooral af van je persoonlijke voorkeur. Hoewel er vaak gedacht wordt dat ongebrande noten veel gezonder zijn, hebben ook gebrande noten hun voordelen. 

Ongebrande noten:

Voedingswaarden

Ongebrande noten houden het meest van hun natuurlijke voedingsstoffen. Noten zitten vol met goede vetten, vitaminen, mineralen en antioxidanten. Doordat de noten rauw blijven, gaat er niets van deze voordelen verloren. 

Smaak en textuur

Ongebrande/rauwe noten hebben een natuurlijke smaak en textuur. Soms kan dit worden ervaren als ‘taai’. Vooral de cashewnoten en pecannoten kunnen een wat zachtere textuur hebben van nature. 

Vezels

Ongebrande noten zitten boordevol vezels, wat gunstig is voor de spijsvertering en het verzadigingsgevoel. 

Ranzigheid

Noten zitten boordevol gezonde oliën. Deze oliën treden op den duur naar buiten, waardoor ongebrande/rauwe noten de neiging hebben om ranzig te worden. Door ze op de juiste manier te bewaren, kun je deze ranzigheid voorkomen. Check hier hoe jij het beste je noten kunt bewaren: bewaaradvies en houdbaarheid van onze noten.

Gebrande noten:

Voedingswaarden

Tijdens het branden van de noten gaan er enkele voedingswaarden verloren, maar andere voedingsstoffen worden juist verhoogd. Antioxidanten zijn bijvoorbeeld beter beschikbaar. 

Smaak en textuur

Gebrande noten zijn vaak wat knapperiger dan ongebrande noten. Door het branden van de noten kunnen de natuurlijke smaken ook versterkt worden. Dit verschilt per notensoort. 

Langer houdbaar

Het branden van noten kan helpen bij het verminderen van de kans op ranzigheid. Ook gaat het branden van de noten schimmelgroei tegen. De noten kunnen hierdoor iets langer luchtdicht bewaard worden. 

Ongebrande noten hebben dus een wat natuurlijke smaak en textuur. Daarnaast bevatten ze de maximale voedingswaarden. Geef je de voorkeur aan wat knapperige noten die langer houdbaar zijn, dan kunnen gebrande noten beter bij je smaak passen. Onthoud dat het dagelijks variëren van je voedingspatroon belangrijk is in een gezond dieet, dus je afwisseling tussen ongebrande en gebrande noten is een goed idee!

Wij zijn echte notenliefhebbers, ontstaan uit een ambachtelijke notenwinkel. Van onze smaakvolle, licht gezoute cashewnoten, tot knapperige macadamia’s, alles komt rauw binnen. Het branden van de noten doen we op ambachtelijke wijze en dat proef je!

Doordat we de noten tijdens het proces op meerdere momenten controleren en beoordelen, kunnen we een goede kwaliteit garanderen. Na het branden worden de noten direct gezouten en/of gekruid. De warme noten nemen het zout of de kruiden beter op dan wanneer de noten afgekoeld zijn. Alle producten die we op onze website verkopen, worden pas verpakt op het moment dat ze verkocht zijn. Het is dus áltijd vers!

Delen