Wat is een notenbranderij?

Wat is een notenbranderij?

Je ziet het vaak bij ons voorbij komen: vers gebrande noten, dagelijks verse noten…. etc.! We zijn trots op onze eigen notenbranderij. Wat een notenbranderij precies is en wat we daar doen, daar vertellen we je graag meer over in deze blog. 

Het brandproces 

Al onze producten krijgen we rauw en in bulk aangeleverd. De rauwe noten branden we vervolgens maximaal vier minuten in ‘Arachide olie’. Dit is een luxe woord voor pinda olie. Pinda olie komt uit echte pinda’s. De brandtijd van de notensoort, verschilt per noot. Gedurende het brandproces controleren we de noten op verschillende kenmerken.

 • We scheiden het gruis van de hele noten;
 • De noten sorteren we op afwijkende kleuren;
 • We zorgen ervoor dat er niet teveel noten qua vorm afwijken.

Kun jij je voorstellen hoe lekker het in onze branderij ruikt?

Nadat de noten gebrand zijn, zorgen we ervoor dat we de noten direct zouten of kruiden. De warme noten nemen het zout of de kruiden beter op dan wanneer de noten afgekoeld zijn. Alle producten die we op onze website verkopen, worden pas verpakt op het moment dat ze verkocht zijn. Het is dus áltijd vers! Als je online een bestelling doet in onze notenshop, dan krijg je dus altijd vers gebrande noten! We verpakken onze noten in recyclebare zakjes en zorgen voor een zo laag mogelijke carbon footprint. 

Waarom noten branden? 

Gebrande noten zijn al jaren het meest populair. Hierdoor zijn we gewend geraakt aan de smaak en structuur hiervan en heeft dit bij velen ook de voorkeur. Daarnaast zijn er nog meer redenen waarom noten gebrand worden:

 • Gebrande noten zijn vaak wat intenser van smaak, wat voor veel mensen aantrekkelijker is. Daarnaast zijn ze vaak wat hartiger, knapperig en soms licht gerookt. 
 • De knapperige textuur van gebrande noten wordt door veel mensen als aangenamer ervaren dan de iets zachtere structuur van rauwe noten. 
 • Het branden van noten kan de houdbaarheid van de noten bevorderen. Door het branden wordt de groei van schimmels en bacteriën geremd. 
 • Rauwe noten kunnen soms moeilijk verteerbaar zijn door de aanwezige natuurlijke verbindingen. Het branden van de noten breekt deze stoffen af, waardoor de noten beter verteerbaar worden. 

Wat is beter: ongebrande of gebrande noten?

Zowel ongebrande als gebrande noten hebben hun eigen voordelen en smaakprofielen. De keuze hangt dus vooral af van je persoonlijke voorkeur. Hoewel er vaak gedacht wordt dat ongebrande noten veel gezonder zijn, hebben ook gebrande noten hun voordelen. 

Ongebrande noten:

 • Voedingswaarden: Ongebrande noten houden de meeste van hun natuurlijke voedingsstoffen vast. Noten zitten vol met goede vetten, vitaminen, mineralen en antioxidanten. Doordat de noten rauw blijven, gaat er niets van deze voordelen verloren. 
 • Smaak en textuur: de smaak en textuur van ongebrande noten is natuurlijker. Soms kan dit worden ervaren als ‘taai’. Vooral de cashewnoten en pecannoten kunnen een wat zachtere textuur hebben van nature. 
 • Vezels: ongebrande noten zitten boordevol vezels, wat gunstig is voor de spijsvertering en het verzadigingsgevoel. 
 • Ranzigheid: noten zitten boordevol gezonde oliën. Deze oliën treden op den duur naar buiten, waardoor ongebrande/rauwe noten de neiging hebben om ranzig te worden. Door ze op de juiste manier te bewaren, kun je deze ranzigheid voorkomen. Check hier hoe jij het beste je noten kunt bewaren: bewaaradvies en houdbaarheid van onze noten.

Gebrande noten:

 • Voedingswaarden: tijdens het branden van de noten gaan er enkele voedingswaarden verloren, maar andere voedingsstoffen worden juist verhoogd. Antioxidanten zijn bijvoorbeeld beter beschikbaar. 
 • Smaak en textuur: gebrande noten zijn vaak wat knapperiger dan ongebrande noten. Door het branden van de noten kunnen de natuurlijke smaken ook versterkt worden. Dit verschilt per notensoort.
 • Langer houdbaar: het branden van noten kan helpen bij het verminderen van de kans op ranzigheid. Ook gaat het branden van de noten schimmelgroei tegen. De noten kunnen hierdoor iets langer luchtdicht bewaard worden. 

Ongebrande noten hebben dus een wat natuurlijke smaak en textuur. Daarnaast bevatten ze de maximale voedingswaarden. Geef je de voorkeur aan wat knapperige noten die langer houdbaar zijn, dan kunnen gebrande noten beter bij je smaak passen. Onthoud dat het dagelijks variëren van je voedingspatroon belangrijk is in een gezond dieet. Afwisseling tussen ongebrande noten en gebrande noten is dus een goed idee!

Wij zijn echte notenliefhebbers, ontstaan uit een ambachtelijke notenwinkel. Van onze smaakvolle, licht gezoute cashewnoten, tot knapperige macadamia’s, alles komt rauw binnen. Het branden van de noten doen we op ambachtelijke wijze en dat proef je! Doordat we de noten tijdens het proces op meerdere momenten controleren en beoordelen, kunnen we een goede kwaliteit garanderen. Na het branden worden de noten direct gezouten en/of gekruid. De warme noten nemen het zout of de kruiden beter op dan wanneer de noten afgekoeld zijn. Alle producten die we op onze website verkopen, worden pas verpakt op het moment dat ze verkocht zijn. We versturen dus altijd vers gebrande noten!

Delen