Bewaaradvies en houdbaarheid van onze noten

Bewaaradvies en houdbaarheid van onze noten

Natuurlijk wil je het liefst zo lang mogelijk van alle lekkernijen kunnen genieten. Om ervoor te zorgen dat de producten zo lang mogelijk lekker knapperig en vers blijven, geven wij je hieronder wat bewaartips van onze verschillende producten.

Good to know

Noten, zaden en pitten zijn natuurproducten die van zichzelf allemaal veel onverzadigde vetten bevatten. Noten, zaden en pitten die van nature een hoog vetgehalte hebben, zoals bijvoorbeeld pijnboompitten en walnoten, zullen sneller bederven dan producten met een lager vetgehalte. Voorbeelden van producten met een laag vetgehalte zijn amandelen en pecannoten. Door de producten op de juiste manier te bewaren, kun je ze langer vers houden en blijven ze langer knapperig! Voor vrijwel alle producten raden we je aan om ze luchtdicht te bewaren op een koele en donkere plaats. Door de producten in deze omstandigheden te bewaren, kun je ervoor zorgen dat het naar buiten treden van de olie zo minimaal mogelijk blijft.

Wat wij er bij noten.nl aan doen om jouw noten zo lang mogelijk vers te houden

Wij krijgen de noten rauw binnen, waarna we ze maximaal 4 minuten in arachide olie branden. Dit is pinda olie uit echte pinda’s. Na het branden moeten ze even afkoelen, ze liggen dan een nachtje te koelen en te drogen om daarna afgewogen en vers verpakt te worden per bestelling. Doordat wij dagelijks branden, houden we de omloopsnelheid hoog en de noten dus vers.

We verpakken de vers gebrande noten per bestelling, noten kopen doe je daarom natuurlijk bij ons 🙂 Wij gebruiken hiervoor kraftzakjes met een plastic binnenkant. Deze plastic binnenkant sealen wij dicht, waardoor de zakjes luchtdicht zijn. Vervolgens sluiten we de zakjes nog af met een etiket. Door de noten vers te verpakken per bestelling, weten we zeker dat we altijd vers gebrande noten hebben. Ook de rauwe producten bewaren we in luchtdicht verpakte zakken.

Ongebrande producten

Vrijwel alle rauwe producten zoals: amandelen, cashewnoten, pinda’s, pecannoten etc., kunnen bij kamertemperatuur ongeveer een half jaar bewaard worden. Hierbij is het belangrijk dat je de producten luchtdicht en op een donkere en koele plaats bewaard. Zo is de kans op het naar buiten treden van de olie minimaal. Dit wordt ook wel ‘het ranzig worden’ van de noot genoemd. 

Gebrande producten

Als je kiest voor onze gebrande producten, dan is het goed om te weten dat de houdbaarheidstermijn iets korter is. Doordat deze noten blootgesteld zijn aan hogere temperaturen, is de kans op oxidatie groter. Gebrande producten kunnen wat sneller de knapperigheid verliezen dan bij ongebrande producten het geval is. Dit levert verder geen gezondheidsgevaren op. Wij verpakken alle gebrande producten luchtdicht, waardoor ze ten minste 12 weken lekker en vers blijven. Het is hierbij wel belangrijk dat je de noten ook luchtdicht en op een donkere en koele plek bewaard. 

Gedroogd fruit en zuidvruchten

Voor gedroogd fruit en zuidvruchten is het belangrijk dat ze koel en droog bewaard worden. Daarnaast is het ook belangrijk dat de vruchten luchtdicht verpakt blijven.

Chocolade producten

Heb je gekozen voor onze heerlijke chocoladeproducten? Dan is het belangrijk dat je dit op een koele en donkere plaats bewaard, in ieder geval uit de warmte en de zon. 

Tips van ons om je noten knapperig te houden

  • Weckpot: Wij verpakken al onze producten luchtdicht. Zodra je het originele zakje opengemaakt hebt, kun je de producten gemakkelijk in bijvoorbeeld een weckpot doen. Naast dat het leuk staat als je verschillende noten in een weckpot bewaard, bescherm je de producten ook tegen vocht en lucht. 
  • Koelkast: Wist je dat je noten ook prima in de koelkast kunt bewaren? Doordat het hier donker en koel is, zijn het optimale omstandigheden om de noten knapperig en vers te houden. Leg de noten in een afgesloten bak of zak zodat er geen lucht en vocht bij kan komen. Daarnaast is het belangrijk dat je de noten niet te dicht in de buurt legt van voedingswaren met een sterke smaak. De kans dat deze geur in de noten trekt is namelijk vrij aanwezig. 
  • Vriezer: Wil je de noten écht lang bewaren? Dan kun je ze ook prima in de vriezer leggen! Let op dat je de noten luchtdicht verpakt, om vriesbrand te voorkomen. 

Natuurlijk is het belangrijk dat je jouw boerenverstand gebruikt om te oordelen of de producten nog goed zijn. Het blijven natuurproducten, waardoor de kans op schimmel, bederf of een ranzige geur aanwezig is. Als je één van bovenstaande tekenen opmerkt, zouden we je altijd aanraden om het product weg te gooien.

Delen