Wat is chiazaad en wat zijn de voordelen van chiazaad?

Wat is chiazaad en wat zijn de voordelen van chiazaad?

Je hebt vast weleens van chiazaad gehoord. Deze kleine zwarte zaadjes worden ook wel ‘superfood’ genoemd, waar je alle kanten mee op kunt. Maar wat is chiazaad precies? Waar komt het vandaan en hoe eet je deze zaadjes? Je leest het allemaal in deze blog. 

Wat is chiazaad?

Chiazaad zijn kleine eetbare zaadjes die afkomstig zijn van de chiaplant. De chiaplant is een kruidachtige plant die groeit in Midden-Amerika. De plant is familie van de muntplant. Er is sprake van dat chiazaden al onderdeel uitmaakten van het voedselpatroon van de Azteken en Maya’s. Chia is afgeleid van het woord chian, wat ‘kracht’ betekent. Hoewel het zaadje een vrij neutrale smaak heeft, is het in de laatste jaren een populaire ‘superfood’ geworden. Ondanks zijn grootte, zit het zaadje namelijk vol met gezonde voedingsstoffen. 

Wat maakt chiazaad zo gezond?

De kleine zaadjes zijn een bron van vezels. Het is algemeen bekend dat vooral je darmflora hier erg goed op gaat. De vezels dragen bij aan het verbeteren van je spijsvertering en bevorderen van gewichtsverlies. Daarnaast zijn chiazaden een bron van mineralen en eiwitten. Omdat het plantaardige eiwitten zijn, is chiazaad ook geschikt voor vegetariërs en veganisten. Eiwitten zijn goed voor de groei en onderhoud van spieren. Verdere positieve eigenschappen van chiazaad is dat het geen koolhydraten bevat, het vrij is van suikers en geen gluten bevat. 

Recepten met chiazaad

Omdat chiazaad zo klein en vrij neutraal van smaak is, is het ook nog eens een veelzijdig zaadje. We geven je hieronder verschillende ideeën om chiazaden aan toe te voegen:

  • meng de zaadjes door je yoghurt of kwark voor een voedzaam ontbijt. PS: wist je dat wij ook chiazaad aan ons greidelân granola toevoegen?
  • maak chiapudding door de zaadjes enkele uren te weken in water of melk. Chiazaad neemt veel vocht op, waardoor er een textuur ontstaat die lijkt op pudding. 
  • Meng 2 à 3 eetlepels chiazaad door je havermoutpap of smoothie. 
  • Wil je veganistisch bakken? Je kunt heel gemakkelijk de eieren in een (bak)recept vervangen voor chiazaad.

Net zoals met vrijwel alle andere producten, kan het te veel eten van chiazaden zorgen voor klachten. Het hoge gehalte aan vezels en door het feit dat de zaadjes zoveel vocht op kunnen nemen, kan een teveel aan chiazaden zorgen voor maagklachten. 

Delen