Wat zijn superfoods?
‘Superfoods’ wordt gebruikt als term voor voedingsmiddelen die uitzonderlijk rijk zijn aan voedingsstoffen. De voedingsmiddelen die de term ‘Superfoods’ krijgen, zijn vaak rijk aan:
- Antioxidanten
- Vitaminen
- Mineralen en andere voedingsstoffen die gunstig zijn aan de gezondheid.
Voorbeelden van ‘superfoods’
- Bessen (goji bessen, acai bessen en blauwe bessen)
- Donkergroene groenten (boerenkool en spinazie)
- Zaden (Chiazaad en hennepzaad)
- Noten (Walnoten en paranoten)
- Oude granen (quinao)
- Vissoorten (zalm).
Wat maakt superfoods anders dan andere voedingsmiddelen?
De meeste gezonde voedingsmiddelen bevatten zo’n 2 tot 3 gezonde eigenschappen. Voedingsmiddelen die de term ‘superfoods’ dragen, bevatten gemiddeld 12 of meer gezonde eigenschappen. Het is dus een verzameling van voedzame voedingsmiddelen, die gemiddeld een grotere hoeveelheid voedingsstoffen bevat dan een stuk groente of fruit heeft.
Eeuwenoud maar toch hip
Superfoods zijn natuurlijke voedingsmiddelen en vaak al eeuwenoud. Toch worden ze juist nu herontdekt en is het begrip ‘Superfoods’ populairder dan ooit! Uit onderzoek blijkt dat groenten en vruchten tegenwoordig minder voedingsstoffen bevatten dan zeventig jaar geleden. Moderne agrarische productiewijzen zorgen ervoor dat de bodemkwaliteit afneemt. Naast dat groenten en vruchten minder voedzaam zijn, wordt het ons steeds makkelijker gemaakt om ongezond te eten. Er is een overvloed aan ongezonde voeding. We merken aan onze huid, haren en weerstand dat ongezonde voeding niet goed voor ons is. Naar aanleiding hiervan gaan we steeds meer het belang van gezonde voeding én superfoods inzien.
Dagelijks superfoods eten
Bovengenoemde voedingsmiddelen zijn voedzaam en bevatten een hoog gehalte aan bijvoorbeeld vitaminen en antioxidanten. Wil je superfoods eten? Dan is het belangrijk om de voedingsmiddelen in hun oorspronkelijke staat te nuttigen. Door de producten rauw te eten, ben je er zeker van dat de voedingswaarden van de producten niet verloren gegaan zijn.
Je kan op alle momenten van de dag superfoods eten. Zo kun je hennepzaad, bessen en noten toevoegen aan je ontbijt. Tussen de middag kun je jouw lunch voedzamer maken door tomaten, knoflook of bijvoorbeeld pijnboompitten te eten. ‘S avonds kun je kiezen voor een pure maaltijd met bijvoorbeeld broccoli en quinoa. Tussendoor kun je natuurlijk gemakkelijk kiezen voor een appel of een handje blauwe bessen! Een gevarieerd en veelzijdig dieet zorgt voor de meeste voordelen voor je gezondheid.