Het verschil tussen spijs en amandelspijs en is dit gezond?

Het verschil tussen spijs en amandelspijs en is dit gezond?

Verandering van spijs doet eten!

Wat is spijs?

Spijs is vooral bekend uit het paasbrood, kerstbrood, banketstaaf of gevulde koeken. Spijs is vaak een mengsel van gemengde noten met suiker. Noten die hiervoor vaak gebruikt worden zijn amandelen, gemengd met kristalsuiker. De betere kwaliteit spijzen worden doorgaans gemaakt van rietsuiker. Dit zou een betere en meer verfijnde smaak geven. 

Amandelspijs is een heerlijk zoete vulling die onmisbaar is in de Nederlandse keuken en dan vooral rond de feestdagen! Spijs vind je doorgaans terug in Paasbrood, gevulde koeken, de banketstaaf of de kerststol. Wat maakt amandelspijs zo speciaal en kun je spijs ook gemakkelijk zelf maken? Al deze vragen worden in deze blog beantwoord. 

Het verschil tussen spijs en amandelspijs

Zowel amandelspijs als spijs wordt veel gebruikt voor heerlijke zoete recepten. Spijs staat ook wel bekend als marsepein. Beide producten zijn een mengsel van suiker en amandelen, alleen is de verhouding van deze twee ingrediënten het grootste verschil tussen de twee. Marsepein heeft een verhouding van 1:3 of 1:4. Dit betekent dat er voor marsepein 1 deel amandelen wordt gebruikt en 3 of 4 delen suiker. Amandelspijs heeft een verhouding van 1:1, dus gelijke delen suiker en amandelen. Marsepein is dus veel grover van structuur, omdat er kristalsuiker wordt gebruikt en de amandelen ook minder fijn gemalen worden.

De basis van amandelspijs

Het geheim van een voortreffelijk amandelspijs begint bij de kwaliteit van de amandelen die je gebruikt. Bij noten.nl weten we hoe belangrijk het is om te werken met A-kwaliteit noten. Onze amandelen zijn zorgvuldig geselecteerd en afkomstig van de beste teeltgebieden. Dit proef je terug in de smaak, maar zie je ook zeker terug aan de textuur en grootte van de noten. Voor het maken van amandelspijs raden we je aan om onze blanke amandelen te gebruiken. Blanke/witte amandelen zijn al ontdaan van hun velletje, waardoor je een extra zachte en fijne spijs krijgt. 

Verschil amandelspijs en banketbakkersspijs

Bij sommige bakkers of supermarkten wordt er een onderscheid gemaakt tussen amandelspijs en banketbakkersspijs. Op het eerste oog lijkt banketbakkersspijs hetzelfde als amandelspijs, maar toch zit er een groot verschil tussen de twee. 

Amandelspijs wordt gemaakt van pure blanke amandelen, waardoor het een relatief dure grondstof is om te verwerken. Voor goedkopere producten, zoals bijvoorbeeld gevulde koeken en banketstaven, wordt er vaak een goedkopere vervanger gebruikt. Deze ‘banketbakkersspijs’ wordt gemaakt van gemalen abrikozenpitten en witte bonen. Je begrijpt dat hierdoor de smaak van de spijs verandert. 

Traditionele amandelspijs maken

Hieronder vind je een recept om de lekkerste, traditionele amandelspijs zelf te maken.

Benodigdheden

 • 250 gram blanke amandelen van Noten.nl
 • 250 gram fijne kristalsuiker
 • 1 groot ei, gesplitst
 • Rasp van 1 citroen
 • Een keukenmachine (of amandelmolen) 
 • Een kom om alles te mengen
 1. amandelen malen: maal de blanke amandelen fijn in de keukenmachine. Hoe fijner je de amandelen maalt, hoe gladder je spijs wordt. Pulseer een paar keer tot je een fijn amandelmeel hebt. 
 2. Mengen: voeg de kristalsuiker aan de amandelmeel toe en pulseer opnieuw om alles goed te mengen. 
 3. Eiwit en citroen toevoegen: voeg het eiwit toe aan je amandel-suikermengsel samen met de citroenrasp. Het eiwit helpt bij het binden van de ingrediënten, terwijl de citroenrasp een frisse twist aan het geheel geeft. 
 4. Kneden: doe het mengsel in een kom en kneed het met de hand tot een stevige, samenhangende bal. Als het mengsel te droog is, kun je een klein beetje water toevoegen. Is het te dan, dan helpt het om wat extra amandelmeel toe te voegen. 
 5. Rusten: wikkel je amandelspijs in plasticfolie en laat het minstens een paar uur, maar bij voorkeur een nacht, in de koelkast rusten. Dit geeft de smaken de tijd om zich te ontwikkelen!

Verandering van spijs…..

Moet spijs per definitie van blanke amandelen gemaakt zijn? Nee hoor! Verandering van spijs doet eten immers! Je kunt ook spijs maken van andere noten, zoals bijvoorbeeld walnoten, hazelnoten of cashewnoten. Zorg ervoor dat je A-kwaliteit noten gebruikt en laat je verrassen door de unieke smaken en texturen!

Delen