Gratis verzending > € 35
Dagelijks vers gebrand
Eigen notenwinkel
Gratis verzending > € 35
Mandje

0

Zelf pistache pasta maken: Tips en hét recept voor de Dubai Reep

Pistache pasta, pistachecrème of pistacheboter; een heerlijke en populaire lekkernij. De crème staat bekend als ingrediënt welke toegevoegd wordt aan ontbijtjes, desserts of als topping op een vers afgebakken croissant. De afgelopen tijd is de lekkernij ook veel in het nieuws geweest door de trend rondom de Dubai Reep. De Dubai reep is gevuld met een smeuïge pistache pasta, gemengd met crunchy Kunefe (kadayif). In deze blog delen we recepten om je eigen pistache pasta te maken én hoe je de bekende Dubai Reep gewoon zelf kunt maken.

Wat is pistache pasta

Pistache pasta is een heerlijk en smeuïg mengsel wat hoofdzakelijk uit pistachenoten bestaat. Vaak wordt de pasta gemaakt van ongezouten en ongebrande noten. Op deze manier komt de natuurlijke en pure smaak van pistachenoten vaak het beste naar voren. Om een zoetere variant van de pistache pasta te maken, worden er soms ingrediënten zoals witte chocolade, poedersuiker of vanille-extract toegevoegd. Om de zijdezachte textuur van een pasta te krijgen, kan er een olie gebruikt worden.

Waarom zelf pistache pasta maken?

De voordelen als je zelf pistache pasta maakt kunnen zijn:

  • Je kunt zelf de ingrediënten bepalen;
  • Het is vaak gezonder dan een kant-en-klare versie, waar vaak extra oliën, suikers of conserveringsmiddelen aan toegevoegd worden.
  • De kwaliteit van kant-en-klare pistachepasta’s is vaak lager, terwijl de prijs vrij hoog is.
  • Door ervoor te kiezen om je pistachepasta zelf te maken, kun je zelf de smaakcombinaties bepalen en kun je ervoor zorgen dat de pasta precies aan je wensen voldoet!
  • Zelf pistachepasta maken is gemiddeld gezien vaak goedkoper, dan een kant-en-klare pasta te halen.

Pistache pasta is vooral een trend geworden als ingrediënt van de Dubai reep, maar naast de combinatie met chocolade, zijn de mogelijkheden met dit product eindeloos. Enkele ideeën:

  • Smeer het op een vers gebakken croissant: een flinke laag pistache pasta op een vers afgebakken croissant; een heerlijke traktatie!
  • Vul je gebak ermee: gebruik de pistache pasta als vulling voor bijvoorbeeld eclairs of macarons.
  • Maak pistache ijs: Voeg de pistache pasta toe aan een basis van melk en room, mix dit tot een heerlijk romig pistache-ijs
  • Pistache latte: ook het mengen van de pistache pasta met warme melk geeft je een verrassende smaak. Geniet van een heerlijke ‘pistache latte’!

De Dubai Reep

Hoogstwaarschijnlijk heb je de Dubai Reep in de afgelopen tijd wel zien liggen in de supermarkt, ben je hem tegengekomen op Social Media of lag hij in de etalage bij de lokale bakker of patissier. De naam ‘Dubai Reep’ zou komen omdat de reep zo’n luxe uitstraling heeft, wat verwijst naar de sfeer van Dubai. De trend is begonnen op social media platformen TikTok en Instagram, waar verschillende foodbloggers videos deelden waar ze de knapperige reep doormidden braken en de smeuïge pasta te zien was.

De populariteit rondom de reep

De populariteit rondom de reep is vooral door deze online video’s ontstaan. Naast dat de reep een luxe en mooie uitstraling heeft, is de smaak ook totaal anders dan de repen die we gewend zijn. Pistache pasta is niet een product wat je overal tegenkomt, maar het heeft wel een verfijnde smaak die bij velen in geliefd is. De pistache smaak combineert heel goed met de zoete chocolade laag. Daarnaast is het ook nog eens heel gemakkelijk om de reep zelf te maken!

Recept om zelf de Dubai reep te maken

Stap 1 voor het maken van deze heerlijke reep is om zelf een smeuïge Pistache pasta te maken.

Wij raden je aan om hiervoor ongezouten, ongebrande pistachenoten te gebruiken. Door rauwe pistachenoten te gebruiken, is de kans het grootst dat je de zachte en pure pistache smaak aan je pasta krijgt. Geroosterde of gebrande pistachenoten kunnen eerder wat bitter uitvallen. Daarnaast raden we je aan om een krachtige blender of keukenmachine te gebruiken, om ervoor te zorgen dat je pasta ook écht smeuïg wordt.

Ingrediënten voor de pure pistachepasta

  • 200 gram ongebrande, ongezouten pistachenoten
  • een snufje zout (optioneel)

Ingrediënten voor de reep

  • 200 gram pure of melkchocolade (afhankelijk van je eigen voorkeur)
  • 100 gram pistache pasta
  • 200 gram Kadayif Deeg (voorgebakken)

Bereidingswijze

  1. Blanceer de pistachenoten voor zo’n 30 seconden in kokend water. Spoel ze daarna af met koud water en verwijder de velletjes. Hierdoor krijgt je pasta een heldere groene kleur.
  2. Laat de noten drogen op een bakplaat of dep ze droog met keukenpapier.
  3. Doe de pistachenoten in een krachtige blender of keukenmachine. Mix dit op een hoge stand, totdat je een gladde pasta krijgt. Dit kan even duren, schraap ondertussen de zijkanten naar beneden om alle pistache goed te vermengen.
  4. Voeg eventueel een snufje zout toe naar smaak en blend het geheel nog kort door elkaar.
  5. Doe de pistache pasta in een afsluitbare pot en bewaar het in de koelkast. Zo blijft het ongeveer twee weken goed.
  6. Smelt de chocolade au bain-marie. Zorg ervoor dat de chocolade glad en zonder klontjes is.
  7. Giet een dun laagje gesmolten chocolade in een siliconen reepvorm of bakvorm bekleed met bakpapier. Laat dit opstijven in de koelkast.
  8. Snijd de Kadayif in stukjes.
  9. Doe een beetje olie in de pan en bak de kadayif bruin en knapperig.
  10. Maak de pistache pasta een beetje warm in de magnetron en meng hier de gebakken Kadayif doorheen.
  11. Schep een royale hoeveelheid van het pistache – Kadayif mengsel over de opgesteven chocolade en verdeel dit gelijkmatig.
  12. Bedek de pistache pasta met een tweede laag gesmolten chocolade en strijk de bovenkant glad.
  13. Garneer eventueel met fijngehakte pistachenootjes voor een extra knapperige bite en zet de reep terug in de koelkast om volledig uit te harden.
  14. Zodra de chocolade is uitgehard, kun je de reep uit de vorm halen en in stukken snijden.

Zoals je hebt gelezen zijn de mogelijkheden met pistache pasta eindeloos! Het is een smaakvolle en luxe notenpasta, die een nootachtige smaak biedt. Als je nu opzoek bent naar een toevoeging aan een hartig of zoet gerecht bent, pistache pasta kan met zijn veelzijdigheid bijna overal bij!

Raakt deze blog de juiste noot? Deel het via

Misschien ook interessant

Het team van Noten

Meer over het team? Leer ons kennen!

bestellen

Gewicht Prijs Voorraad