Gezond ontbijten met noten
‘Ontbijt als een koning, lunch als een edelman en dineer als een bedelaar’. Iedereen kent het gezegde, maar toch houden we ons niet zo vaak aan deze wijze woorden. Regelmatig wordt het ontbijt overgeslagen door tijdgebrek of uit gemak. Een goed ontbijt is als het ware de benzine voor je dagelijkse rit, super belangrijk voor je energievoorraad dus!
Waarom ontbijten gezond is:
- Voor de concentratie: een lege maag is killing voor je concentratie. Zonder ontbijt zul je minder concentratie hebben en minder productief zijn.
- Energiebooster: in de nacht is je lichaam actief bezig geweest met verbranding en heeft je lichaam een lange tijd zonder voedsel doorgemaakt. Het ontbijt vult je energievoorraad aan, waardoor je lichaam weer glucose krijgt wat nodig is voor de juiste werking van de spieren en de hersenen.
- Voorkomt snackmomenten: sla je aan het begin van de dag het ontbijt over? Dan is er later op de dag vaker de behoefte om alsnog veel te eten. Door ’s ochtends met een goed ontbijt te beginnen, help je de eetlust beter onder controle te houden en voorkom je snackmomenten.
- Belangrijke voedingsstoffen: als je ’s ochtends voor de juiste ingrediënten kiest dan krijg je essentiële voedingsstoffen binnen die je anders mis zou lopen. Een combinatie van de juiste vitamines, mineralen, vezels en eiwitten helpt je lichaam aan een goede gezondheid.
Waar bestaat een gezond ontbijt uit?
Om te voorkomen dat je een uurtje na het ontbijt alweer een rammelende maag krijgt, is het van belang dat je een combinatie van de juiste voedingsstoffen kiest. Door voor ingrediënten die kiezen die voor een verzadigd gevoel zorgen, zal de rammelende maag halverwege de ochtend achterwege blijven. Voedingsstoffen die bekend staan als vezelrijke producten, zijn onder andere: noten, zaden en pitten. Dit maakt dat deze producten dan ook perfect zijn om aan je ontbijt toe te voegen. Combineer dit met een eiwitrijke producten zoals yoghurt, hennepzaad of melk en je hebt een heerlijk voedzaam ontbijt.
Ontbijttips met noten en superfoods
- Smoothiebowl met jouw favoriete fruit, een zuivelproduct en een topping van zaden, pitten en noten.
- Strooi jouw favoriete notenmix over je zuivelontbijtje. Tip! combineer je noten met wat (gedroogd) fruit. Zo krijg je direct extra vitamines binnen en voorkom je een suikerdip. Noten gaan deze suikerdip namelijk tegen!
- Maak een haverpap van havervlokken en water of melk klaar in een pannetje en top dit af met wat appel, kaneel en jouw favoriete noten.
- Voeg noten toe aan je smoothie. Noten kunnen prima door de blender. Dit zorgt voor wat extra bite aan je smoothie en je krijgt ook gemakkelijk wat extra voedingsstoffen binnen.
- Maak je eigen granola. Granola bestaat vaak uit een basis van havervlokken, aangevuld met (verschillende) noten en (gedroogd) fruit. Voeg wat honing of kokosolie toe en bak het geheel op een bakplaat in een halfuurtje in de oven. Zo maak je gemakkelijk een warm en smaakvolle toevoeging aan jouw favoriete bak yoghurt of kwark! Wist je dat wij ook iedere dag verse Greidelân Granola maken? Goed gevuld met havervlokken, noten, zaden, pitten en superfoods!
Superfoods als ontbijt
Het begrip ‘Superfoods’ is in de afgelopen jaren steeds populairder geworden. Al eerder doken we in de wereld van superfoods en schreven we er een blog over. Voedingsmiddelen die uitzonderlijk rijk zijn aan voedingsstoffen, worden omgeschreven als Superfoods. Superfoods staan er bekend om dat ze over het algemeen meer energie geven dan normale voeding. Dit is ook voor veel mensen de reden om gebruik te maken van superfoods als gedroogd fruit, noten en zaden in het ontbijt. Op deze manier krijg je al vroeg op de dag een variatie aan gezonde voedingsstoffen binnen.