Vijgen en alle voordelen van deze superfood

Vijgen en alle voordelen van deze superfood

Wat zijn vijgen?

Vijgen zijn vruchten die aan de vijgenboom groeien. De vijg blijkt één van de oudste bekende vruchten ter wereld te zijn. Men spreekt erover dat er in het jaar 9.000 voor Christus al vijgen gegeten werden. Vijgen behoren tot de groep zuidvruchten/gedroogd fruit en ze hebben verschillende voordelen voor je gezondheid. In deze blog vertellen we je meer over de voordelen van het eten van vijgen. 

Er zijn maar liefst 750 verschillende soorten vijgen. In Nederland zijn we vooral gewend om gedroogde vijgen te eten. De smaak van de vijg is dan sterker en zoeter. Dit terwijl vijgen de meest zoete vruchten op aarde zijn, met een suikergehalte van maar liefst 55%.

Waarom zijn vijgen zo gezond?

Het zijn vooral de vele verschillende vitaminen en mineralen die ervoor zorgen dat de vijg zo gezond is. Hieronder geven we de verschillende gezondheidsvoordelen van de vijg:

Gezonde cellen: Vijgen bevatten verschillende stoffen en antioxidanten,  die schadelijke vrije radicalen helpen tegen te gaan. Dit helpt om je cellen gezond te houden. 

Bloeddruk op peil houden: door de aanwezigheid van het mineraal Kalium in vijgen, kunnen vijgen helpen om de bloeddruk op peil te houden. Kalium is namelijk een belangrijk mineraal voor het op peil houden van je hartslag en je bloeddruk. 

Draagt bij aan sterkere botten: door de aanwezigheid van de mineralen Calcium en Fosfor, kan het eten van vijgen bijdragen aan het versterken van je botten. Calcium staat erom bekend belangrijk te zijn voor sterke botten en de kans op botontkalking te helpen verkleinen. Fosfor is belangrijk voor de groei van botten en helpt botten sneller herstellen na schade. 

Bevorderd de spijsvertering: vijgen zijn een goede bron van vezels. Doordat er zowel oplosbare als onoplosbare vezels in vijgen voorkomen, zijn vijgen gunstig voor je spijsvertering. Daarnaast zitten er bepaalde soorten prebiotica in vijgen. Dit zijn stofjes die de groei van gezonde bacteriën stimuleren. Je lichaam heeft deze stofjes nodig, zodat je darmen gezond kunnen functioneren. Daarnaast dragen de vezels bij aan een verzadigd gevoel, wat bij kan dragen aan gewichtsbeheersing. 

Hartgezondheid: Het kaliumgehalte in vijgen kan helpen bij het reguleren van de bloeddruk. De combinatie met de aanwezigheid van vezels en antioxidanten kan bijdragen aan een gezonde hartfunctie. 

Hoewel vijgen goed zijn voor je darmen, kunnen vijgen in sommige gevallen ook juist zorgen voor buikpijn en diarree. De darmen worden dan te veel geprikkeld, waardoor je ontlasting te zacht wordt. Daarnaast wordt er aangeraden om niet te veel vijgen te nuttigen in combinatie met bloedverdunners. Door de aanwezigheid van de grote hoeveelheid vitamine K, kunnen er klachten ontstaan in combinatie met bloedverdunners. 

Recept voor vijgenbrood

Je kunt gedroogde vijgen zo uit het vuistje eten, maar soms kunnen ze wat aan de harde en taaie kant zijn. Hou je juist wat van zachte, gedroogde vijgen? Laat ze dan even in lauw water weken en dep ze daarna droog.

Je kunt de gedroogde vijgen ook verwerken tot een vijgenbrood. Het recept voor dit heerlijke, licht-krokante vijgenbrood vind je hieronder:

Ingrediënten:

Bereiding:

  • Doe alle ingrediënten in een keukenmachine en maal het fijn. Het mengsel is klaar als het zich tot een bal vormt en aan elkaar plakt. Hou jij van wat meer crunch? Hou de amandelen dan wat grover en voeg ze pas later toe aan de gepureerde vijgen. 
  • Maak van het mengsel een rol met je handen en verpak deze in bakpapier. 
  • Laat het vijgenbrood even opstijven in de koelkast en serveer het met jouw favoriete (zachte) kaas!

Delen