Noten in de Schijf van Vijf

Noten in de Schijf van Vijf

Noten staan in de nieuwe Schijf van Vijf. De Schijf van Vijf is een voedingsrichtlijn ontwikkeld door het Voedingscentrum in Nederland. Deze schijf is in het leven geroepen om een gezond en evenwichtig eetpatroon te stimuleren. Hoewel de Schijf van Vijf al een tijdje bestaat, zijn noten recent pas opgenomen in deze schijf. Er wordt steeds beter bekend dat noten ware krachtpatsers zijn. De verschillende notensoorten zitten boordevol essentiële voedingsstoffen en hebben allemaal hun eigen gezondheidsvoordelen. Dat noten opgenomen zijn in de Schijf van Vijf is dan ook geen verrassing. In deze blog leggen we uit wat de gezondheidsvoordelen zijn van noten en waarom ze in de Schijf van Vijf opgenomen zijn. 

De gezondheidsvoordelen van noten.

Noten zijn een rijke bron van onverzadigde vetten, eiwitten, vezels en essentiële voedingsstoffen. Noten helpen het verlagen van het ‘slechte’ LDL-cholesterol, wat op zijn beurt het risico op hart- en vaatziekten vermindert. Daarnaast bevatten noten ook belangrijke eiwitten, vezels, vitaminen en mineralen zoals vitamine E, magnesium en kalium.

Waarom zijn noten opgenomen in de Schijf van Vijf?

  1. Ze bevorderen de hartgezondheid: de onverzadigde vetten in noten dragen bij aan de gezondheid van het hart. 
  2. Zorgen voor een verzadigd gevoel: de verhouding aan vezels en eiwitten in noten zorgt ervoor dat je sneller een verzadigd gevoel ervaart. Hierdoor neemt de neiging tot overeten af. 
  3. Ze verlagen het risico op Diabetes type 2: de juiste verhouding aan voedingsstoffen kan de bloedsuikerspiegel stabiliseren.
  4. Ze zijn rijk aan gezonde voedingsstoffen: er zijn meerdere verschillende noten soorten en vrijwel alle notensoorten bevatten essentiële voedingsstoffen. Hierdoor zijn noten waardevol en kunnen ze bijdragen aan vrijwel elk dieet. 

Hoeveel noten moet ik per dag eten?

Het Voedingscentrum adviseert om dagelijks een kleine portie ongezouten noten te eten. Een kleine portie komt overeen met ongeveer 25 gram noten per dag. Dit is gelijk aan een handje vol met noten. Door dagelijks te variëren met noten soorten, ervaar je zo veel mogelijk de positieve eigenschappen van alle verschillende soorten noten. Zo zijn walnoten goed voor de hersenen en dragen de voedingsstoffen in amandelen bij aan het remmen van ontstekingen in je lichaam. 

Waar staan noten in de Schijf van Vijf? 

In de nieuwe Schijf van Vijf hebben noten een apart puntje in het vak met eiwitrijke producten gekregen. Het advies voor volwassenen is dan ook om elke dag een handje ongezouten notenmix te eten. Alle soorten ongezouten noten en pinda’s zijn goed. We raden je dus aan om iedere dag lekker te variëren met alle verschillende notensoorten.

Hoe voeg ik noten toe aan mijn dagelijkse dieet?

Het toevoegen van noten aan je dagelijkse dieet is vrij eenvoudig, omdat noten zo veelzijdig en smakelijk zijn. Streef naar een kleine portie gemengde, ongezouten noten per dag om van de meeste positieve voordelen te genieten. Een handje gevuld met noten is al voldoende om van de positieve eigenschappen te kunnen genieten! 

  • Voeg een handje noten toe aan je ontbijt
  • Gebruik een handje noten als gezonde snack tussen de maaltijden door
  • Strooi wat cashewnoten of pijnboompitten over je (aziatische) gerecht in de avond. 

Doordat er vele verschillende noten soorten bestaan, kun je dagelijks eindeloos variëren. Met hun eindeloze en uitgebreide gezondheidsvoordelen en voedingswaardes, zijn noten onmisbaar in de Schijf van Vijf.  Het dagelijks eten van een handje noten draagt bij aan de ondersteuning van een gezond hart en helpt bij gewichtsbeheersing. Daarnaast draagt het eten van noten bij aan het beheer van diabetes. Door noten op te nemen in je dagelijkse dieet, volg je de richtlijnen van het voedingscentrum. Noten zijn opgenomen in de Schijf van Vijf, waardoor je bij het nuttigen van noten een stap zet in de richting van een gezonder en evenwichtiger leven. 

Delen