Kun je vlees vervangen door noten?

Kun je vlees vervangen door noten?

Dat we in Nederland en België van een stukje vlees houden is wel bekend. Gemiddeld wordt er in deze landen zo’n 75 kg vlees per persoon per jaar gegeten. We zouden dus allemaal best een beetje kunnen minderen met het eten van vlees. Het minder eten van vlees brengt verschillende voordelen met zich mee:

 • Het is goed voor onze eigen gezondheid
 • Het is beter voor onze portemonnee
 • Het is goed voor de planeet.

Het valt al op dat mensen zich hier steeds bewuster van worden. In de afgelopen jaren valt op dat mensen hun eetpatroon aanpassen. Inmiddels is zo’n 45% van de Nederlanders inmiddels ‘flexitariër’. Een flexitariër is iemand die maximaal vier dagen per week vlees eet bij de warme maaltijd, als broodbeleg of als snack. Naast het aantal dagen dat er vlees wordt gegeten, is ook de hoeveelheid vlees per dag flink afgenomen. 35% van de 18-plussers geeft aan minder vlees te zijn gaan eten dan ze daarvoor deden.

Naast dat het minderen van vlees verschillende voordelen voor zowel jezelf als voor de klimaat oplevert, zitten er ook enkele gezondheidsvoordelen aan het eten van vlees. Vlees bevat namelijk allemaal voedingsstoffen die belangirjk zijn voor verschillende processen in ons lichaam. Zo bevat vlees onder andere:

 • Veel eiwit
 • IJzer
 • Vitamine B1
 • Vitamine B12

Noten als vleesvervanger
Allemaal voedingsstoffen waar ons lichaam zeker niet zonder kan. Voor Vegetariërs en Flexitariërs is het dan ook belangrijk dat ze deze essentiële voedingsstoffen wel binnenkrijgen. Als alternatief kom je dan al snel terecht bij plantaardige alternatieven, zoals:

 • Peulvruchten
 • Noten
 • Zaden
 • Pitten.

Deze plantaardige alternatieven zijn interessant omdat ze minder slecht zijn voor het milieu dan de productie van vlees. Daarnaast bevatten ze wél de essentiële voedingsstoffen die ook in vlees voorkomen!

Vooral noten leveren een grote hoeveelheid aan eiwit, ijzer, vitamine E en vitamine B1. Daarnaast bevatten noten ontzettend veel onverzadigde vetten, waardoor ze cholesterolverlagend werken. De vele gezondheidsvoordelen die noten opleveren, heeft ervoor gezorgd dat het Voedingscentrum noten heeft opgenomen in de Schijf van Vijf. Iedere dag een handje (gemengde) noten levert ontzettend veel gezondheidsvoordelen op. Vooral eiwitten zijn essentieel voor je gezondheid, omdat het de bouwstenen van je lichaam zijn. Wanneer je specifiek naar de eiwitten kijkt, zijn de volgende noten perfect als vleesvervangers:

Bovengenoemde noten bevatten een hoog gehalte aan plantaardige eiwitten. Wil jij meer weten over de verschillende notensoorten en het gehalte eiwitten hierin, lees dan onze blog welke noten bevatten de meeste eiwitten’.

Naast dat het goed is voor je gezondheid om dagelijks noten toe te voegen aan je maaltijden, is het ook beter voor het milieu om noten te eten in plaats van vlees. Zo is de milieubelasting van het produceren van plantaardige voedingsmiddelen minder dan bij de productie van vlees. Zo wordt er minder energie verbruikt en is er ook minder belasting op het klimaat. Wel kan het watergebruik bij noten wat hoger zijn ter vergelijking met vlees, echter verschilt dit ontzettend per notensoort. Pinda’s, walnoten, hazelnoten en pistachenoten komen qua milieubelasting het beste uit de bus. Al deze notensoorten worden namelijk verbouwd en geteeld op het Europese continent, wat zorgt voor een extra korte keten en minder milieubelasting. 

Het voedingscentrum adviseert om elke 100 gram vlees te vervangen voor 25 gram noten. Door de verschillende soorten, smaken en eigenschappen van noten kun je makkelijk variëren! 

Delen