Noten als ontbijt

Noten als ontbijt

Noten zijn veelzijdig, voedzaam en gezond. Daarom zijn noten ook een goede toevoeging aan je ontbijt, zodat je vroeg op de dag al een dosis vitamines, mineralen en voedingsstoffen binnenkrijgt! Ze zijn een goede bron van eiwitten, vezels, gezonde vetten en mineralen. Noten kunnen helpen je energieniveau te verhogen en door de verzadigende werking zal je honger gevoel gestild worden.

Welke noten zijn het beste om te eten als ontbijt?

Het ontbijt is een van de belangrijkste eetmomenten op de dag. Na een nacht vol met slaap heeft je lichaam namelijk behoefte aan goede voedingsstoffen om zo fit mogelijk weer aan de dag te kunnen beginnen. Een gevarieerd ontbijt wordt daarom ook aangeraden. Noten en fruit staan bekend als voedingsmiddelen met ontzettend veel positieve eigenschappen en bevatten veel goede voedingsstoffen. Wist je dat het eten van noten in combinatie met fruit extra voordelen met zich meebrengt? Fruit bevat van nature suikers, waardoor je bloedsuikerspiegel zal stijgen. Eet je een handje noten naast je stuk fruit? De eiwitten en vetten van de noten remmen de snelheid waarmee de glucose uit het fruit in je bloed terechtkomt. Je bloedsuikerspiegel zal hierdoor niet te snel stijgen.

Hieronder lichten we per notensoort toe waarom juist deze noten goed zijn om dagelijks aan je ontbijt toe te voegen!

Amandelen

Amandelen zijn een goede bron van eiwitten, vezels en calcium. Daarnaast bevatten amandelen vitamine E. Dit antioxidant gaat vrije radicalen tegen en helpt je cellen daarmee te beschermen tegen schade.

Walnoten

Walnoten zitten boordevol omega-3 vetzuren. Omega 3-vetzuren zijn belangrijk voor de gezondheid van de hersenen. Je ziet de vorm van twee hersenhelften ook terug in de vorm van een hele, ongepelde walnoot. Uit studies blijkt dat producten die lijken op een deel van je lichaam, vaak ook goed zijn voor juist dat deel van je lichaam! We schreven hier al eerder over in het blog: je bent wat je eet.  Daarnaast bevatten ook walnoten vitamine E en magnesium. 

Pecannoten

Ook pecannoten zijn echte gezondheidsbommetjes. Zo zitten pecannoten vol met vezels en bevatten ze vitamine B3. Daarnaast vul je ook je magnesium en koper voorraad aan wanneer je een handje pecannoten eet.

De lekkerste ontbijtrecepten met noten

Doordat er veel verschillende soorten noten zijn, zijn er ook ontzettend veel manieren om noten op een lekkere manier aan je ontbijt toe te voegen. Hieronder geven we wat ontbijt inspiratie!

  • Voeg noten toe aan je bakje yoghurt. Combineer je de noten met wat (gedroogd) fruit, dan voeg je én extra vitamines en voedingsstoffen aan je ontbijt toe, maar voorkom je ook nog eens dat je een suikerdip krijgt. Noten gaan deze suikerdip namelijk tegen!
  • Maak een lekkere haverpap klaar in een pannetje en top dit af met wat appel, kaneel en jouw favoriete noten. 
  • Voeg noten toe aan je smoothie. Noten kunnen prima door de blender. Dit zorgt voor wat extra bite aan je smoothie en je krijgt ook gemakkelijk wat extra voedingsstoffen binnen. 
  • Maak je eigen granola. Granola bestaat vaak uit een basis van havervlokken, aangevuld met (verschillende) noten en (gedroogd) fruit. Voeg wat honing of kokosolie toe en bak het geheel op een bakplaat in een halfuurtje in de oven. Zo maak je gemakkelijk een warm en smaakvolle toevoeging aan jouw favoriete bak yoghurt of kwark!

Zaden en pitten toevoegen aan je ontbijt

Zaden en pitten zijn net als noten voedingsmiddelen waar je al snel een verzadigd gevoel van krijgt. Hoewel de meeste zaden en pitten maar klein zijn van formaat, zijn het vaak ware gezondheid bommetjes. Zo bevat hennepzaad veel vezels en eiwitten en is het een rijke bron van omega-2 en omega-6-vetzuren.  Ook chiazaad en lijnzaad bevatten veel vezels, eiwitten en gezonde vetten. 

Het eten van een gevarieerd ontbijt, bestaande uit noten, zaden en/of pitten en fruit, zorgt voor een goede start van je dag. De vele verschillende voedingsstoffen zullen zorgen voor een energieke start. Door dagelijks te variëren qua ontbijt, pak je de meeste gezondheidsvoordelen van alle voedingsmiddelen mee. 

Vind je het lastig om te kiezen? Probeer dan eens onze ontbijtbox. Een smakelijke box vol met zaden, bessen, granola en fruit. Perfect om jouw dag energiek mee te beginnen!

Online noten bestellen voor je ontbijt? Dan doe je natuurlijk bij ons!

Delen