De voordelen van het eten van walnoten

De voordelen van het eten van walnoten

Je bent wat je eet: walnoten als medicijn voor je brein.

Hou jij van walnoten en eet je ze regelmatig? Goed nieuws: je hersenen en darmen worden hier ook ontzettend blij van! Walnoten bevatten veel omega-3 vetzuren en antioxidanten. Ze staan dan ook in onze top 5 met gezonde noten. Hoewel Walnoten niet behoren tot de notensoorten met de minste koolhydraten, passen walnoten wel goed in je dieet als je wilt afvallen. Noten als: macadamianoten, paranoten en pecannoten bevatten minder koolhydraten per 100 gram, maar de walnoot bevat weer meer vezels en eiwitten. Deze voedingsstoffen zorgen ervoor dat je een verzadigd gevoel ervaart. Dat walnoten een goede voedingsbron zijn en ook nog eens goed zijn voor je hersenen, mag eigenlijk geen verrassing zijn. Qua uiterlijk lijkt de walnoot immers ontzettend veel op een stel hersenen! Inclusief de linker- en rechterhelft. Al lang vóórdat wetenschappelijk bewezen werd dat walnoten goed zijn voor je hersenen, werd hier ook al druk over gesproken.

Een oude Europese filosofie gaat er namelijk vanuit dat planten en dieren iets verklappen over de gezondsheidsvoordelen door hun vorm. Enkele voorbeelden hiervan:

  • Wortels zijn goed voor je ogen, door de aanwezige bètacaroteen. Snij maar eens een wortel doormidden, de doorsnede lijkt opvallend veel op een oog met lijnen van een pupil en een iris.
  • Tomaten bevatten lycopeen, een stof die de kans op hartaandoeningen en verschillende kankers verkleint. Bij een doorsnede van een tomaat zie je de structuur van het hart terug met de vele kamers.
  • Avocado’s bevatten foliumzuur en zijn goed voor de baarmoeder. Ook qua vorm komen avocado’s en de baarmoeder erg overeen.

Medicijn voor je brein:

Walnoten bevatten heel veel omega-3 vetzuren: de bouwstenen voor onze grijze massa! De omega-3 vetten zijn belangrijk voor de miljoenen vertakkingen van kleine slagaders. Deze leveren zuurstof en voeding aan allerlei delen in onze hersenen. Daarnaast zijn walnoten rijk aan vitaminen, mineralen en antioxidanten. Allemaal waardevolle voedingsstoffen om je hersencellen goed te laten communiceren. Uit verschillende onderzoeken blijkt dat walnoten een positief effect hebben op onder andere:

  • het concentratievermogen,
  • de informatieverwerking
  • de ernst van hoofdpijn bij bijvoorbeeld migraineklachten.

    Ook blijkt dat walnoten een eiwit kunnen afbreken dat in verband wordt gebracht met Alzheimer. Over dit laatste zal nog meer onderzoek nodig zijn voordat er gezegd kan worden of walnoten echt het verschil zouden kunnen maken bij Alzheimer, maar het kan in ieder geval geen kwaad om eens wat vaker walnoten aan je maaltijden toe te voegen!

Darmen: je tweede brein

Darmen worden regelmatig je tweede brein genoemd. Voeding dat goed voor je hersenen is, is dat vaak ook voor je darmen. Dit geldt ook voor walnoten. Walnoten bevatten per 100 gram 4,6 gram vezels. Vezels zorgen voor een goede spijsvertering, doordat het de peristaltiek van je darmen aanstuurt. Walnoten zijn dus goed voor je darmen en kunnen bijdragen aan een goede stoelgang. Verder zitten er per 100 gram zo’n 16 gram eiwitten in walnoten. Dit maakt walnoten een goede vleesvervanger, doordat je de dierlijke eiwitten kunt vervangen door plantaardige eiwitten. 

Walnoten als haarproduct

Naast dat walnoten goed zijn voor verschillende interne processen, kunnen walnoten ook invloed hebben op je uiterlijke kenmerken. Walnoten bevatten koper. Wanneer je dagelijks een handje walnoten eet, zit je al op 25% van je dagelijks benodigde hoeveelheid koper. Het koper gaat het vergrijzen van je haar tegen. Dit komt doordat koper een belangrijke rol speelt bij de aanmaak van melanine. Melanine is weer verantwoordelijk voor de kleur van je haar. Daarnaast bevatten walnoten de voedingsstof biotine (vitamine B7). Biotine versterkt het haar, gaat haaruitval tegen en bevordert de haargroei. Wellicht dat het eten van een handje walnoten per dag misschien wel meer voor je haar doet dan al die peperdure haarproducten die in de badkamer staan. Iets om over na te denken!

Hoe kan ik walnoten het beste bewaren?

Walnoten kunnen meerdere maanden bewaard worden, mits je ze op de juiste manier bewaard. Het beste is om de walnoten op een koele, droge en donkere plek te bewaren. Een lade, kelder of zelfs de koelkast zijn dus perfecte plekken om je walnoten zo lang mogelijk lekker en knapperig te houden. Walnoten blijven het best beschermd wanneer ze in de eigen schil blijven zitten, maar je kunt ze ook zonder schil in een luchtdicht bakje bewaren.  

Delen