Welke noten zijn het gezondst?

Welke noten zijn het gezondst?

Alle notensoorten zitten boordevol voedingsstoffen, gezonde vetten, vezels, eiwitten, vitaminen en mineralen. Een handje gemengde noten is hierdoor een goede snack die je kan helpen om de hele dag energiek te blijven. De gezondheidsvoordelen verschillen per notensoort. Wanneer een noot gezond is en welke soorten noten nu echt tot de categorie gezonde noten behoren, leggen we in deze blog uit.

Wanneer is een noot gezond?

Hoewel alle notensoorten boordevol verschillende voedingsstoffen, vitamines en mineralen zitten, zijn niet alle soorten noten even gezond. Wanneer je graag een gezonde noot wilt eten, is het handig om op de volgende punten te letten:

 • Kies voor rauwe noten;
 • Kies het liefst voor ongezout of lichtgezout;
 • De noot is onbewerkt en bevat dus geen toegevoegde suikers of olie;
 • De noot is van A-kwaliteit.

Walnoten

Wat ons betreft staat de walnoot bovenaan in het lijstje: gezonde noten. De walnoot bevat van alle noten de meeste anti-oxidanten, omega 3-vetzuren en gezonde onverzadigde vetten. Waar anti-oxidanten ontstekingen in je lichaam kunnen helpen verminderen, zijn omega-3-vetzuren belangrijk voor de gezondheid van je hersenen. In onze blog: de gezondheidsvoordelen van Walnoten, lees je meer over deze lekkere én gezonde noot.

Amandelen

Amandelen zijn een populaire notensoort. Deze noot heeft namelijk ontzettend veel positieve eigenschappen, maar daarnaast hebben ze ook nog eens een heerlijke, zachte smaak. Hierdoor zijn ze goed te verwerken in verschillende gerechten. Amandelen zijn rijk aan gezonde enkelvoudige onverzadigde vetten en vezels. Andere voordelen van amandelen:

 • Ze zijn rijk aan vitamine E, wat huidveroudering tegen helpt te gaan en ontstekingsremmend is.
 • Amandelen zijn de meest caloriearme noten;
 • Uit studies blijkt dat het eten van amandelen kan helpen de bloedsuikerspiegel te verlagen;
 • Het eten van vijf amandelen per dag zou positieve effecten hebben op je spijsvertering en stoelgang.

Pistachenoten

Een waar jeugdsentiment: voor de tv met een schaaltje ongepelde pistachenoten. Lekker pellen en ondertussen snoepen van de heerlijke pistachenoot. Naast dat de pistachenoot een heerlijke smaak heeft, is het ook nog één van de gezondste notensoorten. De pistachenoot bevat namelijk de meeste antioxidanten, maar het minste aantal calorieën in vergelijking met andere noten. Hierdoor is de pistachenoot een heerlijke en verantwoorde snack als je op de lijn let. Tip: kies voor de ongepelde variant! Uit onderzoek is namelijk gebleken dat het zelf pellen van de pistachenoot, zorgt voor bewustwording van je eigen eetgedrag waardoor je er minder van nuttigt.

Cashewnoten

De cashewnoot is bij uitstek ons best verkochte noot en dit begrijpen wij maar al te goed! Naast dat de cashewnoot een heerlijke volle en romige smaak heeft en dus lekker is om uit het vuistje te eten, zijn cashewnoten ook nog eens ontzettend gezond. De cashew bevat namelijk gezonde vetten en gezonde voedingsstoffen, zoals: vitamine B, Magnesium, Selenium en andere mineralen. Het hoge percentage aan eiwitten in de noot zorgt ervoor dat de noot ook perfect is voor sporters.

Paranoten

Hoewel de smaak van deze noot niet bij iedereen in de smaak valt, mag de paranoot zeker niet ontbreken in het rijtje ‘gezondste soorten noten’! Wat de paranoot zo bijzonder maakt, is het hoge percentage aan selenium in de paranoot. Gemiddeld bevat 100 gram paranoten, ruim 3000% van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid aan selenium. 1 tot 2 paranoten per dag is dan ook al ruim voldoende om aan je dagelijks ADH selenium te komen. Selenium is een echte booster voor je immuunsysteem.

Noten toevoegen aan je dagelijkse eetpatroon

Als je kiest voor onbewerkte noten van A-kwaliteit, dan kunnen noten een gezonde en smakelijke aanvulling zijn op je dieet. Enkele voorbeelden om noten toe te voegen aan je verschillende eetmomenten op een dag zijn:

 • Begin je dag met een schaaltje yoghurt of havermoutpap en top het af met jouw favoriete noot óf onze Granola.
 • Maak je eigen notenpasta door jouw favoriete noten in een keukenmachine te mixen tot een gladde pasta.
 • Geef jouw salade wat extra textuur en smaak door er een pittenmix of wat gehakte noten overheen te strooien.
 • Bestrooi jouw aziatische gerecht met wat cashewnoten.
 • Neem een handje gemengde noten rauw tussen de maaltijden door én je krijgt gegarandeerd een energieboost!

Vrijwel alle notensoorten brengen hun eigen en verschillende gezondheidsvoordelen met zich mee. Door te kiezen voor een gemengde notenmix, pak je dagelijks de voordelen van alle verschillende notensoorten. Onze mixen ‘Gemengde noten rauw‘ en ‘Koolhydraatarme noten-, zaden- en pittenmix‘ zijn twee heerlijke onbewerkte mixen. Zo heb je een mix van allerlei vitaminen, mineralen en vetzuren. Lekker én gezond dus!

Delen