Zijn alle noten glutenvrij?
Noten, pitten en zaden zijn van nature glutenvrij. Dit geldt voor rauwe en gebrande noten. Noten zijn daarom een veel gebruikt ingrediënt bij het bakken en koken van glutenvrije recepten.
Wat zijn gluten precies?
Gluten is een mengsel van eiwitten dat van nature voorkomt in veel verschillende producten, zoals: tarwe, rogge, spelt en gerst. Gluten heeft unieke eigenschappen, waarmee het bijvoorbeeld zorgt voor de elasticiteit en het textuur van deeg. Doordat deeg plakkerig wordt door de aanwezige gluten, kan het deeg lucht vasthouden en gaan rijzen. Naast brood, komen gluten daarom ook vaak voor in andere producten, zoals:
- brood
- pasta
- gebak
- koekjes
- ontbijtgranen.
Daarnaast zijn er ook veel producten die gluten bevatten terwijl dit in eerste instantie niet nodig lijkt te zijn. In producten zoals: soepen, sauzen en kant- en klaar producten worden gluten vaak gebruikt als bindmiddel.
Wat is een glutenallergie?
Een glutenallergie, ook wel coeliakie genoemd, is een auto-immuunziekte waarbij het lichaam een allergische reactie afgeeft zodra er producten met gluten genuttigd worden. Deze allergische reactie ontstaat doordat het immuunsysteem per abuis het slijmvlies van de dunne darm aanvalt. Voedingsstoffen kunnen hierdoor niet goed worden opgenomen, wat kan leiden tot verschillende complicaties.
Kan ik noten eten als ik glutenallergie heb?
Gelukkig is er een groot assortiment aan producten waar geen gluten in zitten of aan worden toegevoegd. Van nature bevatten de volgende producten bijvoorbeeld geen gluten:
- groenten
- vlees
- vis
- rijst
- noten
- peulvruchten
Zoals je ziet zijn noten van nature glutenvrij en zou je ze dus moeten kunnen eten met een glutenallergie. Als je kiest voor rauwe, geroosterde of gebrande noten is de kans heel groot dat ze géén gluten bevatten. Kies je echter voor bewerkte noten, dan is de kans groot dat er gluten toegevoegd zijn tijdens het productieproces. Voorbeelden hiervan zijn onze katjang pedis, ambachtelijke borrelnoten en cashew bbq.
Hoewel cashewnoten en pinda’s van nature glutenvrij zijn, worden de noten bewerkt met verschillende smaakstoffen, waardoor ze wel gluten bevatten. Check altijd het etiket, want dit wordt altijd vermeld! Ook is het belangrijk om de kans op kruisbesmetting met gluten te controleren. Wanneer je rauwe noten verpakt in een omgeving waar ook borrelnoten worden verpakt, is de kans op kruisbesmetting aanwezig.
Conclusie
Heb je glutenallergie en ben je gek op noten? Dan kun je nog gewoon noten eten zonder dat je last krijgt van een allergische reactie door gluten. We raden je aan om wel voor de rauwe, of gebranden en ongezouten noten te kiezen.
Recepttip!
Wil je alsnog graag genieten van noten met een gekruid laagje, dan kun je dit ook heel gemakkelijk zelf maken! Op deze manier houd je zelf in de hand of er gluten aan toegevoegd wordt of niet.
- Kies jouw favoriete rauwe noten uit, wat dacht je van onze gemengde rauwe noten?
- Verspreid de noten over een bakplaat en bestrooi ze met de lekkerste kruiden.
- Plaats de bakplaat in een voorverwarmde oven.
- Bak de noten ongeveer 20 minuten lang op 70 graden celsius.
Hieronder geven wij een overzicht van verschillende lekkere en glutenvrije, A-kwaliteit noten. Wij werken in een omgeving waar wij ook met borrelnoten en andere gekruide noten werken. We vermelden daarom altijd bij glutenvrije producten dat de kans op kruisbesmetting met gluten aanwezig is. Al onze noten zijn vers bereid, worden dagvers verpakt en gemakkelijk bij je thuis bezorgd!