Tamar’s travelmix mee op expeditie naar Jordanië
Door Jordanië met de Tamar Travelmix op zak
‘Niet normaal!’ gilt Daphne van de top van de berg. We zijn de hele ochtend bezig geweest om een
berg genaamd Khash te beklimmen. Met handen en voeten over losse stenen klauteren we
voorzichtig langs diepe afgronden en over flinke obstakels, als plotseling het beloofde uitzicht ons
tegemoet straalt. ‘Zo ziet Saudi-Arabië er dus uit..’, zucht ze, zichtbaar onder de indruk van hoe ver
we kunnen kijken. Vele kilometers. Zonder enig teken van menselijke invloed.
Overweldigd kiezen we ieder een steen om op te zitten en zeker tien minuten lang zeggen we niks
meer. We zijn in de woestijn van Wadi Rum in Jordanië. Zonder twijfel de mooiste woestijn die ik ooit
gezien heb. Met haar dieprode zand, geweldige rotsformaties en natuurlijk haar bewoners: een
handjevol bedoeïenen met hun kuddes schapen, geiten en kamelen. Ik kwam hier voor het eerst in
2019 toen ik met een ezel 600 kilometer van noord naar zuid door Jordanië liep. Ik wilde niet slechts
de bedoeïenen bezoeken, maar ik wilde er één ZIJN. En zo kwam ik in aanraking met Salman en zijn
familie, die ons nu met kamelen de woestijn in begeleiden en vandaag de berg op.
‘Nootje?’ Zonder mijn blik te wenden bied ik Daphne de zak met notenmix aan die ze zo aardig
helemaal vanuit Nederland voor me heeft meegenomen. Ik heb de mix zelf samen mogen stellen via
de dames van noten.nl en na heel wat uitproberen zijn we tot een fantastisch resultaat gekomen. Ik
zocht een notenmix ‘zonder concessies’ met alleen de beste ingrediënten, hoge caloriewaarde en
laag gewicht
Het ontstaan van de Tamar Travelmix
Vaak bestaan trailmixen voornamelijk uit pinda’s en rozijnen, want die zijn lekker goedkoop, maar ik
wilde een samenstelling van een heleboel verschillende noten, zaden en fruit met een complex
smakenpallet en een hoge voedingswaarde. Ik liet me adviseren omtrent het branden versus rauw
eten van bepaalde noten en voegde superfoods als incabessen, moerbeien en gojibessen toe. De
ideale combinatie om lange expedities mee te ondersteunen.
‘Wow! Die macadamia’s zijn echt goed!’ zegt Daphne, die haar blik nu van de woestijn gepeld heeft
en volledig op de zak met noten gefixeerd is. ‘En die ongezwavelde abrikozen. Die pecannoten. Ik kan
niet kiezen..’ Ze graait door de zak alsof het een grabbelton is en vindt er telkens mooie prijzen
tussen. ‘Lekker’, zeggen ook de bedoeïenen die het woord inmiddels zo vaak gehoord hebben, dat ze
het zelf nu ook gebruiken.
‘Hoe kan ik dit bestellen?’ vraagt Daphne, die niet kan wachten om Martina een bericht te sturen.
‘Als we weer telefoonbereik hebben ziet ze mijn bestelling binnenkomen’, gniffelt Daphne. De
bezorgdatum zet ze op de dag van thuiskomen. Ze weet dat de noten de dag ervoor worden gebrand,
verpakt en opgestuurd. Verser kan niet en dat proef je! ‘Ik zou ook zeker de pure chocoladedadels en
gedroogd mango bestellen, die zijn geweldig!’ zeg ik en Daphne voegt die direct aan haar bestelling
toe.
‘Zullen we zo maar weer?’ stel ik voor. We hebben nog een lange weg te gaan voor we terug zullen
zijn bij de kamelen. Daphne aarzelt even. Het is hier prachtig en ook ik kan er geen genoeg van
krijgen. Dan staat ze op en rijkt me de notenmix aan. ‘Nog eentje om het af te leren?’ Beide doen we
nog een graai uit de zak, dankbaar dat we zo iets heerlijks met ons mee de berg op konden nemen.
‘Yallah!’
Over Tamar:
Tamar Valkenier beschrijft haarzelf als: explorer, avontuurverslaafde, liefhebber van dieren, oude culturen en afgelegen wildernissen. Wil je lezen over Tamar’s avonturen? Haar boek “Fulltime Avonturier. Over alles achterlaten en de zoektocht naar ultieme vrijheid” is te bestellen via haar website: https://fulltimeavonturier.nl/nl/
Doneren
Van ieder zakje Tamar Travelmix wat er verkocht wordt, doneren wij 5% aan de stichting voor Mongolië: Heart For Mongolia. Hiermee dragen wij bij aan betere leefomstandigheden voor de inwoners van Mongolië. Neem hier een kijkje op de website van de stichting.