Pijnboompitten: wat zijn het en zijn ze gezond?
Hét seizoen van de pijnboompit komt er weer aan. Hoe lekker is het om je zomerse salade af te toppen met wat krokant geroosterde pijnboompitten. En je broodje carpaccio smaakt toch echt wat lekkerder met een handje pijnboompitten eroverheen. Maar wat zijn pijnboompitten nou precies en waar komen ze vandaan? Er bestaat toch geen pijnboom..? We vertellen je er alles over in deze blog.
Bestaat er een pijnboom?
Om de laatste vraag als eerste te beantwoorden: ja er bestaat dus zeker wel een Pijnboom! De pijnboompit groeit in de schubben van een soort dennenappel. In één dennenappel groeien zo’n 50 tot 100 pitjes. Om de pitten uit de dennenappel te krijgen, moet deze eerst drogen. Wanneer je de dennenappel vervolgens schudt, komen de pitten vrij.
Zijn pijnboompitten gezond?
Net zoals vele andere noten, zaden en pitten, zijn de pijnboompitten rijk aan voedingsstoffen. Zo zijn er verschillende vitamines en vele vezels en mineralen aanwezig in de kleine witte pitten. De pijnboompit bevat opvallend veel vitamine K, A en E. Daarnaast bevat de pijnboompit in verhouding ook veel vet. Hoewel het onverzadigde vetzuren zijn, bevat de pijnboompit per 100 gram zo’n 70 gram vet. De pijnboompitten hebben een ‘harsachtige smaak’ en bevatten veel olie.
Vooral in de Italiaanse keuken zijn pijnboompitten erg populair. Wist je bijvoorbeeld dat gemalen pijnboompitten een belangrijk onderdeel zijn van pesto?
Waarom zijn pijnboompitten zo prijzig?
Hoewel pijnboompitten over het algemeen maar een klein onderdeel van je gerecht bevatten, zijn pijnboompitten vrij prijzig. Dit komt doordat de pitten met de hand moeten worden geoogst en gepeld. Tegenwoordig is het proces wel geautomatiseerd en worden de vruchten machinaal geschudt, zodat de pitten los komen. Maar ook met het gebruik van machines, blijft het oogsten van de pijnboompit een erg arbeidsintensief proces. Daarnaast groeit de boom erg traag en zijn er heel wat pijnappels nodig om tot één kilo pijnboompitten te komen. Het blijft een bewerkelijke klus, waardoor de pijnboompitten niet zo goedkoop zijn.
Recepten met pijnboompitten
Je kunt pijnboompitten rauw opeten, maar de smaak is dan vrij flauw. De smaak van de pijnboompit komt beter tot zijn recht als je ze kort gaat roosteren in een koekenpan of grillen in een oven. Omdat de pijnboompit van zichzelf vrij veel olie bevat, kun je ze droog in een koekenpan doen. Zet het vuur vervolgens laag en let op de geur van gebrande noten. Het is maar een kleine pit, waardoor ze al heel snel gaan verbranden. Verspreid de geur van vers gebrande noten zich? Dan is het tijd om de pijnboompitten om te scheppen en even later uit de pan te halen. Hieronder geven we jou wat inspiratie voor de lekkerste gerechten waar pijnboompitten perfect bij passen:
- Door je zomerse salade;
- Over vers gestoomde groenten, zoals broccoli of bloemkool;
- Door je pasta;
- Vermalen door je eigen gemaakte pesto.
Hoewel pijnboompitten in verhouding tot andere zaden en pitten vrij prijzig zijn, maken de smaak en de gezonde eigenschappen het dubbel en dwars goed. Ze zijn gezond, smaakvol en bevatten veel vezels en voedingsstoffen. Geroosterde pijnboompitten zijn een heerlijke toevoeging door je salade en met zo’n 24 gram eiwit per 100 gram ook nog eens een extra eiwit boost. Daarnaast passen pijnboompitten in een glutenvrij dieet.