A-kwaliteit noten
Gratis verzending > € 35
Dagelijks vers gebrand
A-kwaliteit noten
Mandje

0

Kunnen gezonde noten gebrand of gezouten zijn?

Noten kunnen op allerlei manieren behandeld worden, maar het branden, roosteren of zouten van noten is de meest voorkomende manier. Rauwe noten zitten vol met waardevolle voedingsstoffen, zoals eiwitten, antioxidanten, vezels en gezonde vetten en om optimaal te profiteren van al dit goeds, raden we altijd aan om de noten zo onbehandeld mogelijk tot je te nemen. Echter, gebrande en gezouten noten zijn voor veel mensen extra lekker. Wat blijft er over van al die positieve elementen van noten als je ze op deze manier behandelt? We zetten het op een rijtje.

Waarom noten gezond zijn

Laten we beginnen met de eigenschappen van noten. Mits met enige vorm van mate geconsumeerd, zijn noten een zeer waardevolle toevoeging op menig dieet. Zo zijn er noten die vol zitten met onverzadigde vetten, zoals walnoten, amandelen of pistachenoten. Deze noten kunnen bijvoorbeeld bijdragen aan de gezondheid van je hart. Tegelijk bevatten veel noten vitamine E, magnesium of antioxidanten, voedingsstoffen die het immuunsysteem ondersteunen. En denk ook vooral aan eiwitten en vezels, die ervoor zorgen dat je je sneller vol voelt. Dit alles betekent dat noten op tal van manieren kunnen worden ingezet als een gezonde snack of een verantwoorde toevoeging aan menig gerecht.

Wat gebeurt er bij het branden van noten?

Het branden van noten kan met of zonder olie gebeuren. Hoe de noten gebrand zijn, is bepalend voor de smaak en textuur ervan. In veel gevallen wordt de smaak van de noten intenser gemaakt, iets wat voor menigeen precies de reden is waarom ze voor gebrande noten gaan. Tegelijk heeft het gevolgen voor de voedingswaarde:

  • Bij droog gebrande noten (dus zonder olie) worden de meeste voedingsstoffen behouden. Dit omdat er geen olie is toegevoegd, iets wat ook betekent dat je calorie-inname hetzelfde is als bij de onbewerkte variant.
  • Brand je noten in olie, dan worden er extra calorieën en verzadigde vetten toegevoegd. Nu hangt de precieze toevoeging af van de olie die wordt gebruikt, maar reken sowieso op een toename in calorieën.
  • Sommige antioxidanten kunnen afnemen tijdens het brandproces, maar dit betekent niet dat je ze helemaal kwijt bent. In veel gevallen is dat effect redelijk beperkt.

Wat is de invloed van zout op noten?

Gezouten noten zijn, net als gebrande noten, voor veel mensen onweerstaanbaar. Je neemt echter wel meer zout tot je, iets wat zeker bij mensen die letten op hun bloeddruk niet wenselijk is. Beperk je de inname, dan is er echter niet veel aan de hand. Kies voor de licht gezouten noten als je je op zaken als je bloeddruk en het voorkomen van hart- en vaatziekten richt. 

Zijn gezouten of gebrande noten nog gezond?

Noten zijn en blijven een voedzame snack en ook gebrande of gezouten noten dragen bij aan die voedzaamheid. De toevoeging van olie of zout betekent echter wel dat je de noot niet meer in zijn originele staat tot je neemt. Het is dan vooral zaak om de noten met mate tot je te nemen, zoals bij eigenlijk alle producten die behandeld zijn. Geniet vooral van de heerlijke smaak van gebrande of gezouten noten, maar wees je bewust van de toename in calorieën en de hoeveelheid natrium die gezouten noten bevatten. Hou het beperkt en ook gebrande of gezouten noten zijn gezond.

Raakt deze blog de juiste noot? Deel het via

Misschien ook interessant

Het team van Noten

Meer over het team? Leer ons kennen!

bestellen

Gewicht Prijs Voorraad