Wat zijn de voordelen van noten eten?

Wat zijn de voordelen van noten eten?

Noten zijn een goede bron van eiwitten, vezels en gezonde vetten. Ze zijn rijk aan antioxidanten, die het lichaam kunnen helpen beschermen tegen schadelijke invloeden van buitenaf. Het eten van noten kan helpen om het risico op hartziektes, beroertes, diabetes type 2 en bepaalde soorten kanker te verminderen. Noten kunnen ook helpen om de gezondheid van de hersenen te verbeteren en het geheugen en de cognitieve functie te verhogen. 

Hoewel noten een goede bron van voedingsstoffen zijn, zijn ze wel calorierijk. Het voedingscentrum raadt dan ook aan om noten met mate te eten. Als je dagelijks een portie noten nuttigt, zul je optimaal van de voedingsvoordelen kunnen genieten. Een portie noten is ongeveer 25 gram. 

Tips voor het eten van noten:

Enkele tips voor het eten van noten vind je hieronder:

  • Voeg noten toe aan je ontbijt, lunch of diner.
  • Neem een handje noten tussendoor als je trek hebt. 
  • Gebruik noten in recepten, zoals door salades, pastagerechten of koekjes. 
  • Bewaar noten op een koele en donkere plaats in een luchtdichte verpakking. 

Het dagelijks eten van een portie noten wordt dus voor zowel kinderen als voor volwassenen aangeraden. Hieronder geven we enkele tips voor het geven van noten aan je kinderen:

  • begin met een kleine portie, zoals 5-10 gram en verhoog de portie naarmate je kind ouder wordt.
  • geef noten als tussendoortje of als onderdeel van een maaltijd. 
  • mix noten door de yoghurt, kwark of havermout van je kind. 
  • voeg noten toe aan salades, pastagerechten of soepen. 
  • maak je eigen notenpasta door de favoriete noten van je kind te malen in een blender of keukenmachine en smeer deze notenpasta op een stuk brood. 

Is pindakaas dan ook gezond?

Notenpasta en pindakaas van 100% noten of 100% pinda’s telt ook mee bij de gezondheidsvoordelen van noten. Als je een boterham besmeerd met notenpasta of pindakaas, krijg je ongeveer 20 gram noten of pinda’s binnen.

Welke noten zijn het gezondst om te eten?

De samenstelling van de voedingsstoffen is voor alle notensoorten net wat anders. Doordat alle verschillende noten, verschillende voordelen hebben, kun je niet stellen dat de ene beter is dan de ander. Waar de walnoot de meeste anti-oxidanten en omega 3-vetzuren bevat, zijn amandelen juist weer rijk aan vitamine E. We raden dan ook aan om dagelijks te variëren met noten, zodat je de positieve eigenschappen van alle verschillende soorten binnenkrijgt. Onze rauwe notenmixen, zoals: de gemengde noten rauw en de studentenhaver met rauwe noten, zijn voorbeelden van gevarieerde notenmixen.

 

Delen