Wat hebben noten, chocolade, geluk & liefde met elkaar gemeen?

Wat hebben noten, chocolade, geluk & liefde met elkaar gemeen?

In de wereld van gezonde voeding staan noten hoog in het vaandel, vanwege hun indrukwekkende voedingsprofiel en vele gezonde voedingsstoffen. Wist je dat noten ook een grote rol kunnen spelen in het stimuleren van ons geluksgevoel en zelfs liefde? Ja, je leest het goed! Noten zijn niet alleen heerlijk, knapperig en voedzaam, maar kunnen ook bijdragen aan de productie van het gelukshormoon Serotonine. 

Noten en het gelukshormoon: een knapperige connectie

Serotonine staat ook wel bekend als het gelukshormoon. Dit hormoon speelt een belangrijke rol in ons welzijn en onze stemming. Een tekort aan Serotonine kan leiden tot depressieve en angstige gevoelens, terwijl een gezond niveau van dit hormoon juist bijdraagt aan een gelukkig en tevreden gevoel. Noten kunnen met de samenstelling van hun voedingsstoffen bijdragen aan het verhogen van de serotoninepiegel!

Verschillende noten soorten, waaronder amandelen, walnoten en cashewnoten, zijn rijk aan Tryptofaan. Dit is een aminozuur dat ons lichaam niet zelf aan kan maken. Tryptofaan wordt door ons lichaam gebruikt om serotonine van te maken. Door noten dagelijks aan je dieet toe te voegen, kun je dus op een natuurlijke wijze de aanmaak van serotonine stimuleren, wat leidt tot een verbeterde stemming en een groter gevoel van geluk.

Noten en de liefde….

Maar hoe zit het met de liefde? Naast dat noten invloed hebben op het geluk hormoon, bevatten noten ook verschillende mineralen en vetzuren die essentieel zijn voor de gezondheid van het hart en de bloedcirculatie. Magnesium en omega-3 vetzuren zijn beide volop aanwezig in noten. Beide stoffen dragen bij aan een gezond hart en een optimale bloedcirculatie. Wat zowel belangrijk is voor de fysieke als de emotionele aspecten van liefde en intimiteit. 

De antioxidanten in noten kunnen tevens zowel stress als vermoeidheid helpen bestrijden. Twee veelvoorkomende liefdes doders. Door regelmatig noten te eten, kun je je energieniveau op peil houden en stress verminderen. Dit kan op den duur weer leiden tot meer ontspanning en een liefdevolle stemming. 

Wist je dat..

Noten eeuwen geleden al symbolisch verbonden waren met de liefde en vruchtbaarheid? 

In veel culturen werden noten gegeven als geschenk om liefde en waardering uit te drukken! Hun hoge gehalte aan voedingsstoffen en lange houdbaarheid, maakten noten een waardevol en betekenisvol geschenk. 

Noten zijn dus veel meer dan alleen een gezonde en knapperige snack! Je kunt noten ook zien als een bron van geluk en een stimulans voor de liefde. Doordat noten bijdragen aan de aanmaak van het geluk hormoon Serotonine en een positief effect hebben op de hartgezondheid en energieniveaus, kunnen noten een belangrijke rol spelen in het bevorderen van een gelukkig hart en relaties. 

Delen