Recept tip: Zonnebloempittenbrood

Recept tip: Zonnebloempittenbrood

Misschien wel hét beeld van een mooie zomer, een strak blauwe lucht en de knalgele zonnebloemen in de landerijen. Naast dat het voor schitterende plaatjes zorgt, bieden de pitten van deze mooie bloemen ook nog eens het beste van twee werelden: ze zijn lekker, maar bovenal ook heel gezond. 

Zonnebloempitten zitten, net zoals vele andere soorten pitten en zaden, boordevol goede voedingsstoffen. Denk hierbij aan de vitamines B en E, magnesium, koper en selenium. Deze voedingsstoffen zijn over het algemeen lastig te vinden in ons dagelijkse voeding, waardoor een handje zonnebloempitten een mooi extraatje is aan je voedingspatroon. Daarnaast zitten er veel antioxidanten in zonnebloempitten. De antioxidanten zorgen ervoor dat de schadelijke deeltjes geneutraliseerd worden, zodat ze de cellen in je lichaam niet beschadigen. Zo stimuleert het antioxidant Selenium de werking van je lever, waardoor je lever weer gemakkelijker de afvalstoffen in je lichaam kan zuiveren.  

Naast dat je de pitten van de zonnebloem dus gemakkelijk aan je voeding toe kunt voegen, worden de pitten ook gebruikt als ingrediënt voor bijvoorbeeld massageolie. In de traditionele Chinese geneeskunde is dit vooral populair. De olie uit zonnebloempitten zorgt namelijk voor een betere doorbloeding en zorgt voor verlichting bij griep en verkoudheid. Daarnaast brengen de voedingsstoffen in zonnebloempitten nog meer verschillende gezondheidsvoordelen met zich mee. Zo verlagen ze je cholesterol, verkleinen de kans op hart- en vaatziekten, beschermen je hersenen en geven je een verzadigd gevoel. 

Zonnebloempitten kun je veelal mét en zonder schil kopen. Voor zowel je maag als je darmen is het beter om zonnebloempitten zonder schil te kopen. De schil kan namelijk lastig te verteren zijn, waardoor niet alle voedingsstoffen gemakkelijk kunnen worden opgenomen. Zonnebloempitten zijn dus ontzettend lekker, gezond én veelzijdig. Zo kun je het gebruiken als massageolie, kun je er heerlijke en verantwoorde tussendoortjes van maken of een knapperig vers brood van maken. Hieronder hebben we een recept voor je voor een heerlijk zonnebloempittenbrood. Ideaal om mee te nemen naar je werk of naar school!

Ingrediënten

  • 250 gr Witte bloem
  • 250 gr Volkoren meel
  • 100 gr zonnebloempitten
  • 8 gr zout
  • 8 gr suiker
  • 15 gr roomboter
  • 7 gr gedroogde gist
  • Ongeveer 290 gr water of melk of een combinatie hiervan (het moet een soepel te verwerken deeg worden)
  • Verwarm je oven voor op 230 graden. 
  • Doe alle ingrediënten in een kom en kneed hier een soepel deeg van, van ongeveer 27 graden. (Dit kun je zien aan de kleur van het deeg, het wordt wat lichter tijdens het draaien).
  • Maak er een bol van en laat deze ca 30 min rusten onder een theedoek. 
  • Druk het deeg voorzichtig plat en vouw de zijkanten net over elkaar, zodat je een rechthoekige plak krijgt waarvan de bovenkant net wat smaller is als de onderkant van de plak (trapeziumvormig).
  • Rol de plak op van boven naar beneden en maak dit deegrol een beetje vochtig.
  • Rol de vochtige deegrol door de zonnebloempitten en leg dit in een gesmeerd blik van ongeveer 28 cm hoog. 
  • Laat het deeg rol rijzen op kamertemperatuur (gebruik hiervoor bijv. een plastic bak met deksel en zet er een glas kokend water bij in)
  • Wacht totdat het deeg ongeveer één centimeter boven de rand van het blik gerezen is, daarna kun je het bakken. 
  • Maak het gerezen deeg nat met een plantenspuit. 
  • Snijd het deeg met een scherp kartelmesje in over de lengte of 5x diagonaal over de breedte. 
  • Zet het brood in de oven op het onderste rooster. 
  • Zet de oven na ca. 30 minuten terug naar 200 graden en bak het nog ca. 20 minuten (dit verschilt per oven, houdt je brood in de gaten en leg er eventueel een bakpapier overheen wanneer het brood te donker kleurt.

Bakse en eet smakelijk!

Delen