Dadels en alle gezondheidsvoordelen van deze superfood

Dadels en alle gezondheidsvoordelen van deze superfood

Heb jij al eens een dadel geproefd? Dadels zijn in de laatste jaren ongelofelijk populair geworden en dat begrijpen wij helemaal! Wist je dat dadels namelijk een gezonde vervanging zijn voor snoepgoed? Ze zijn heerlijk zoet, maar zitten wel boordevol vezels, vitaminen en mineralen. Hoewel er zo’n 400! verschilende soorten dadels bestaan, verkopen wij op noten.nl alleen de Medjoul dadel. Dit wordt ook wel dé topper onder de dadels genoemd. De Medjoul dadel is groter en zoeter dan andere soorten Dadels en wordt vaak vaak omschreven als ‘gezond’, ‘goede suikervervanger’, ‘vitaminebom’. Maar hoe zit dit nou echt? Is de dadel écht zo’n parel als men zegt? Je leest er alles over in deze blog!

Een medjou hoe?

Wanneer je niet zo thuis bent in het wereldje van gedroogd fruit en dadels, zal het woord Medjoul Dadel je waarschijnlijk niet zoveel zeggen. Medjoul Dadels worden ook wel ‘de bonbon van de dadels’ genoemd. Ze komen oorspronkelijk uit Marokko, waar ze aan de dadelpalm groeien. Hoewel de dadel eerst als een groene vrucht aan de palm komt, verandert dit uiteindelijk naar een glanzende, grote, bruine vrucht.

De voordelen van dadels

  • Ze zijn een rijke bron van mineralen, vezels en vitaminen;
  • Ze kunnen helpen tegen darmklachten zoals constipatie en diarree;
  • Het zijn echte energiebommetjes door de aanwezige natuurlijke suikers;
  • Ze kunnen je spijvertering bevorderen, doordat ze de goede bacteriën in de maag versterken.

Bakken met dadels

Omdat de dadel van zichzelf zoet is en dus veel gezonde eigenschappen heeft, is de dadel een heerlijke snack voor in de middag. Daarnaast is de dadel ook ideaal om te gebruiken in bakrecepten als natuurlijke suikervervanger. Als je de suiker in gebak- en cakerecepten vervangt door dadels, behoud je de heerlijke zoete smaak, maar maak je jouw recept wel gezonder. Daarnaast kun je dadels bijvoorbeeld ook toevoegen aan je frisse salade of maak je er een eigen notenreep van! Kies jouw favoriete noten en zaden uit, meng ze met wat dadels en tadaa: een heerlijke en verantwoorde snack.

Dadels en de ramadan

Wist je dat dadels een grote rol spelen tijdens de Ramadan? Het is een traditie om het vasten bij zonsondergang te verbreken door als eerste minimaal één dadel te eten en eventueel wat melk te drinken. Deze traditie is begonnen doordat de profeet Mohammed zijn vasten doorbrak met het eten van een dadel. Bij zonsondergang stilde hij zijn honger door dadels te eten en een glas melk te drinken. De dadel zou een reinigende werking hebben, maar daarnaast is het eten van een dadel ook een echte ‘boost’ voor je lichaam. Door de aanwezige suikers, belangrijke koolhydraten en vezels helpt de dadel je lichaam te herstellen van het vasten.

Dadels tijdens je zwangerschap

Uit wetenschappelijk onderzoek is gebleken dat het eten van dadels vier weken voor de uitgerekende datum, kan zorgen voor het opwekken van je bevalling. Tijdens het onderzoek at een groep vrouwen zes dadels per dag. Tijdens het onderzoek bleek dat de bevalling bij deze groep vrouwen vaker spontaan op gang kwam dan bij de vrouwen die de dadels niet aan hun dieet hadden toegevoegd. Hoewel het gedane onderzoek vrij minimaal is en er zeker meer onderzoek gedaan moet worden om er zeker van te zijn dat deze voordelen kloppen, kan het eten van dadels zeker het proberen waard zijn! Hieronder enkele voorbeelden van aanwezige voedingsstoffen met hun voordelen:

  • IJzer: je ijzerniveau op pijl krijgen vóór en na de bevalling is noodzakelijk.
  • Magnesium: magnesium kan helpen tegen krampen en rusteloze benen.
  • Foliumzuur: kan een gunstig effect hebben op de ontwikkeling van de foetus.
  • De vitaminen & mineralen worden snel in de bloedbaan opgenomen en leveren dus snel een ‘energieboost’.

Zoals je hierboven hebt gelezen, bevatten dadels ontzettend veel goede voedingsstoffen, maar zijn ze ook rijk aan suikers, koolhydraten en calorieën. Je kunt dadels dus het beste met mate eten 🙂

De Medjoul dadel is een populaire dadel welke veel gezondheidsvoordelen kan bieden. Dadels bevatten van zichzelf veel vezels, antioxidanten en kalium waardoor ze een goede aanvulling zijn op ieder dieet. Of je dadels nu als tussendoortje eet, als natuurlijke zoetstof gebruikt in bakproducten of aan je salade toevoegt, er zijn veel manieren om van de zoete smaak van Medjoul Dadel te genieten! Tip! Wanneer je de dadels even in warm water laat weken, vóórdat je er mee gaat bakken, zijn ze gemakkelijker te gebruiken in de keukenmachine!

Delen