Alles over dadels en vier voordelen van dit superfood

Alles over dadels en vier voordelen van dit superfood

Heb jij al eens een dadel geproefd? Dadels zijn in de laatste jaren ongelofelijk populair geworden en dat begrijpen wij helemaal! Wist je dat dadels namelijk een gezonde vervanging zijn voor snoepgoed? Ze zijn heerlijk zoet, maar zitten wel boordevol vezels, vitaminen en mineralen. Hoewel er zo’n 400! verschillende soorten dadels bestaan, verkopen wij op noten.nl alleen de Medjoul dadel. Dit wordt ook wel dé topper onder de dadels genoemd. De Medjoul dadel is groter en zoeter dan andere soorten Dadels en wordt vaak vaak omschreven als gezond, een goede suikervervanger en vitaminebom. Maar hoe zit dit nou echt? Is het écht zo’n parel als men zegt? Je leest er alles over in deze blog!

Een medjou hoe?

Wanneer je niet zo thuis bent in het wereldje van gedroogd fruit, zal het woord Medjoul Dadel je waarschijnlijk niet zoveel zeggen. Medjoul Dadels worden ook wel de gezonde bonbon genoemd. Ze komen oorspronkelijk uit Marokko, waar ze aan de dadelpalm groeien. Hoewel het eerst als een groene vrucht aan de palm komt, verandert dit uiteindelijk naar een glanzende, grote, bruine vrucht.

De voordelen van dadels

  • Ze zijn een rijke bron van mineralen, vezels en vitaminen;
  • Ze kunnen helpen tegen darmklachten zoals constipatie en diarree;
  • Het zijn echte energiebommetjes door de aanwezige natuurlijke suikers;
  • Ze kunnen je spijvertering bevorderen, doordat ze de goede bacteriën in de maag versterken.

Recepten met dadels

Omdat de vrucht van zichzelf zoet is en veel gezonde eigenschappen heeft, is de dadel een heerlijke snack voor in de middag. Daarnaast is de dadel ook ideaal om te gebruiken in baksels als natuurlijke suikervervanger. Als je de suiker in gebak- en cakerecepten vervangt door dadels, houd je de zoete smaak, maar wordt je recept wel gezonder. Daarnaast zijn ze ook perfect om toe te voegen aan je salade of eigen notenreep. Een verantwoorde notenreep maak je heel gemakkelijk door: dadels fijn te malen in een keukenmachine, samen met wat olie. Kies vervolgens jouw favoriete noten en hak deze ook fijn. Maak van beide ingrediënten één geheel en rol dit uit op wat vetvrij bakpapier in een rechthoekige vorm. Zet dit in de koelkast voor minimaal een uur. Eet smakelijk!

De ramadan

Wist je dat dadels een grote rol spelen tijdens de Ramadan? Het is een traditie om het vasten bij zonsondergang te verbreken door als eerste minimaal één dadel te eten. Deze traditie is begonnen doordat de profeet Mohammed zijn vasten doorbrak met het eten van een dadel. Bij zonsondergang stilde hij zijn honger door dadels te eten en een glas melk te drinken. De vrucht zou een reinigende werking hebben, maar daarnaast is het eten van een dadel ook een echte ‘boost’ voor je lichaam. Door de aanwezige suikers, belangrijke koolhydraten en vezels helpt de dadel je lichaam te herstellen van het vasten.

Dadels tijdens je zwangerschap

Er wordt regelmatig beweerd dat dadels een positief effect zouden hebben op het opwekken van een bevalling. Hoewel het een bijzondere uitspraak lijkt en het meer weg heeft van een fabel, zijn er wel opvallende resultaten uit onderzoeken gebleken. Zo bleek er uit een onderzoek dat het eten van dadels vier weken voor de uitgerekende datum, kan zorgen voor het opwekken van je bevalling. Tijdens het onderzoek at een groep vrouwen zes dadels per dag. De bevalling bij deze groep vrouwen kwam vaker op gang dan bij de vrouwen die de dadels niet hadden genuttigd. Hoewel het gedane onderzoek vrij minimaal is en er zeker meer onderzoek gedaan moet worden om er zeker van te zijn dat deze voordelen kloppen, kan het eten van dadels zeker het proberen waard zijn. Hieronder enkele voorbeelden van aanwezige voedingsstoffen met hun voordelen:

  • IJzer: je ijzerniveau op pijl krijgen vóór en na de bevalling is noodzakelijk.
  • Magnesium: magnesium kan helpen tegen krampen en rusteloze benen.
  • Foliumzuur: kan een gunstig effect hebben op de ontwikkeling van de foetus.
  • De vitaminen & mineralen worden snel in de bloedbaan opgenomen en leveren dus snel een ‘energieboost’.

Zoals je hierboven hebt gelezen, bevatten dadels ontzettend veel goede voedingsstoffen, maar zijn ze ook rijk aan suikers, koolhydraten en calorieën. Je kunt ze dus het beste met mate eten 🙂

De Medjoul dadel is een populaire vrucht welke veel gezondheidsvoordelen kan bieden. Dadels bevatten van zichzelf veel vezels, antioxidanten en kalium waardoor ze een goede aanvulling zijn op ieder dieet. Of je dadels nu als tussendoortje eet, als natuurlijke zoetstof gebruikt in bakproducten of aan je salade toevoegt, er zijn veel manieren om van de zoete smaak van Medjoul Dadel te genieten! Tip! Wanneer je de dadels even in warm water laat weken, vóórdat je er mee gaat bakken, zijn ze gemakkelijker te gebruiken in de keukenmachine!

Delen