De invloed van het eten van noten op je weerstand

De invloed van het eten van noten op je weerstand

Zo zorg je voor voldoende vitamines tijdens het griepseizoen. 

De herfst wordt ook wel het griepseizoen genoemd. Ieder jaar neemt de kans op een verkoudheid of griep toe wanneer de temperaturen dalen. In deze blog leggen wij uit waarom het eten van noten kan helpen tegen verkoudheid en beschermen tegen het griepvirus!

De griep wordt veroorzaakt door het influenzavirus. Wanneer je weerstand wat verminderd is, loop je de kans om ziek te worden van het griepvirus. Je hebt in dat geval vaak last van koorts, spierpijn, hoofdpijn, hoesten, niezen en snotteren. Hoewel een verkoudheid lijkt op de griep, zijn de klachten bij een verkoudheid vaak wel wat milder. We geven hieronder enkele tips om een verkoudheid en/of griep te voorkomen:

Zorg voor een goede weerstand:

Voor het opbouwen van weerstand is het vooral erg belangrijk om voldoende vitamines binnen te krijgen. Het eten van verse groenten en fruit draagt bij aan een goede weerstand. Vitamine C stimuleert bijvoorbeeld de aanmaak van witte bloedlichaampjes die helpen een virus te bestrijden. 

Zorg dat je goed gehydrateerd blijft:

Het voldoende nuttigen van water, thee en heldere soepen zorgt ervoor dat je gehydrateerd blijft. Je moet vaker naar de toilet. Hierdoor worden afvalstoffen sneller afgevoerd en krijgen virussen minder de kans om zich te nestelen in het lichaam.

Voldoende slaap en rust:

Naast het nuttigen van de juiste voedingsmiddelen, is het van belang dat je iedere nacht voldoende slaapt. Gemiddeld heeft een volwassen persoon zo’n 7 uur slaap nodig om het lichaam te laten herstellen. Een slechte nachtrust en gebroken nachten blijkt invloed te hebben op hoe snel iemand ziek wordt. 

Handhygiëne:

Daarnaast is het niet verkeerd om regelmatig je handen te wassen. Hierdoor zal de verspreiding van virussen verminderen. 

Het toepassen van verschillende van bovenstaande handelingen dragen bij aan het tegengaan van een griepvirus. Daarnaast blijft het eten van voldoende vitamines één van de belangrijkste griep bestrijders.

Noten eten tegen het griepvirus:

Noten zijn toppers van eiwitbronnen, daarnaast zitten de meeste notensoorten vol met vezels, vitamines en antioxidanten. Ze zorgen voor extra energie en kunnen ook beschermen tegen griep en verkoudheid. Wanneer je voldoende vitamines eet, krijgt je lichaam extra energie, waardoor je lichaam weerstand kan opbouwen. Naast dat vitamines vooral voorkomen in groenten en fruit, kun je ook veel belangrijke voedingsstoffen uit noten halen. Het eten van noten kan deel uitmaken van een gezond dieet, dat het immuunsysteem ondersteunt. Met name vitamine E en B1 zijn vitamines die in de meeste noten en zaden voorkomen. Uit onderzoek blijkt dat ook het mineraal Selenium het immuunsysteem versterkt. Virussen in je lichaam kunnen zich al bij een klein tekort aan selenium sneller gaan vermenigvuldigen. Vis, zilvervliesrijst, eieren en kippenvlees zijn producten waar selenium in voorkomt. Daarnaast bevatten ook de notensoorten: amandelen, walnoten en paranoten relatief veel selenium.

Kortom: je kunt dagelijks verschillende stappen ondernemen om ervoor te zorgen dat je weerstand zo sterk mogelijk is. Voldoende rust en slaap, gehydrateerd blijven en voldoende vitamines eten: dat zijn de belangrijkste stappen om je immuunsysteem te ondersteunen. Vitamines haal je voornamelijk uit het eten van verse groentes en fruit en noten. 

Delen