De beste noten voor het sporten

De beste noten voor het sporten

Welke noten zijn het beste als sport voeding?
Het is natuurlijk lastig om te zeggen welke notensoort nu het beste is om te eten, maar het eten van een handje noten is een goede combinatie met vrijwel alle sporten. Noten zijn een voorbeeld van een plantaardige bron van eiwit, waardoor ze perfect in een eiwitrijk dieet passen. Of je nu naar de sportschool gaat, een crossfit les volgt of lekker een rondje gaat hardlopen, noten leveren de energie die je tijdens het sporten nodig hebt. Voor het sporten heb je immers brandstof nodig en laat noten nou eens boordevol efficiënte voedingsmiddelen zitten, een perfecte brandstof! Maar welke noten nou het beste zijn om te eten als sportvoeding en wanneer je ze het beste kunt eten, daar vertellen we je graag meer over!

Kan ik beter noten eten voor het sporten of na het sporten?
We raden aan om noten niet kort voor of tijdens het sporten te eten. Noten zitten boordevol vezels en omega-3 vetten. Deze voedingsstoffen worden langzaam verteerd door je lichaam, waardoor het je prestaties in de weg kan gaan zitten. Noten zijn het meest effectief als je het eten van noten enkele uren voor een training nuttigt. 

Ook het eten van noten kort na een training kan zeer effectief zijn, als je de juiste noten maar kiest. Na het sporten heeft je lichaam namelijk weer behoefte aan voedingsstoffen en energie. Om zo snel mogelijk te herstellen en de beschadiging aan je spieren zo minimaal te houden, heeft je lichaam bouwstoffen nodig. De vezels in je lichaam staan tot 1 uur na een training open. Door na de training te kiezen voor de juiste voeding, zorg je ervoor dat je lichaam optimaal kan herstellen en je spieren dus zo snel mogelijk kunnen groeien. Eet je dan noten, dan helpen de eiwitten in de noten bij het herstellen van de spieren. 

Noten met veel eiwit – de beste opties
Hoewel eiwitshakes populair zijn onder sporters, kun je jouw eiwitinname gemakkelijk verhogen door eiwitrijke voedingsmiddelen aan je voedingsschema toe te voegen. Veel noten bevatten een groot aantal eiwitten, waardoor ze een nuttige toevoeging zijn aan je voedingsschema. 

Noten met de meeste eiwitten per 100 gram:

Pinda’s zijn botanisch gezien geen noten, maar peulvruchten. Door veel mensen wordt de pinda wel als noot gezien, daarom nemen we de pinda ook mee in deze blog. 

Variatie in noten
Ongebrande, ongezouten noten bevatten over het algemeen de meeste vitaminen en mineralen. Door een handje gemengde noten toe te voegen aan je voedingsschema, ervaar je de voordelen van de verschillende soorten noten. Vind je het wat saai om iedere dag een handje gemengde noten te eten? Probeer dan eens deze opties!

  • Vervang je sneetje brood door (zelfgemaakt) amandelbrood, gemaakt met amandelmeel.
  • Beleg je brood met een heerlijke (zelfgemaakte) notenpasta;
  • Maak een ‘appeltaartcrumble’ door noten, appel, kaneel en eventueel wat rozijnen licht aan te bakken in een koekenpan.

Doordat noten boordevol vitaminen, mineralen en proteïnen zitten, zijn noten een goede toevoeging aan je dagelijkse voedingsschema. Vooral de rauwe, ongezouten noten zijn een bron van vitaminen en mineralen, die je tijdens het sporten hard nodig hebt. Als je nou aan krachttraining doet of liever aan duursport doet, voor vrijwel alle soorten sporten kan het eten van noten van positieve invloed zijn. Zo zorgt de aanwezige vitamine E, wat bijvoorbeeld in amandelen zit, voor een verhoging van de weerstand, de aanmaak van rode bloedcellen en voor de aanmaak van spierweefsel. Daarnaast kan je uithoudingsvermogen stijgen door het eten van noten, wat bij het duursporten dan weer van pas kan komen!

Speciaal voor alle sporters, hebben wij een heerlijke sporthavermix. Een zoutloze klassieker, bestaande uit grote én kleine vliespinda’s en heerlijke gele en blauwe rozijnen. Rijk aan eiwitten!

Delen