Wat zijn de duurste noten ter wereld?
Tegenwoordig eten we noten op verschillende momenten van de dag: tijdens het ontbijt, als toevoeging aan de lunch, ’s middags als energiebooster en ’s avonds over je Aziatische gerecht bijvoorbeeld. Vroeger werden noten meer als exclusief beschouwd en werden ze als echte luxeartikelen gezien. In deze blog laten we je kennismaken met de duurste noten ter wereld. Wat maakt een noot zo duur en kun je het verschil tussen een dure noot en een goedkopere noot eigenlijk proeven?
Wat zijn de duurste noten ter wereld op dit moment?
- Macadamianoten
- Pijnboompitten
- Pistachenoten
- Paranoten
- Pecannoten
Macadamianoten
De Macadamianoten staat met stipt op nummer één van de duurste noten ter wereld. Dit is vrijwel altijd zo. De macadamia heeft van nature een heerlijke romige en boterachtige smaak. Waar de één er geen genoeg van kan krijgen, laat de ander hem liever liggen als hij in een mix verwerkt zit. De hoge kosten van de macadamianoot zijn vooral te wijten aan het intensieve arbeidsproduct wat erbij komt kijken wanneer de noot geoogst en geteeld wordt. Wist je dat?
- Het gemiddeld tussen de 7 en 10 jaar duurt voordat de boom op zijn vruchtbaarst is?
- Er zo’n 300 kg per vierkante centimeter!! nodig is om de harde schaal van de macadamianoot te kunnen breken?
- De bomen veel regen, een warm klimaat en een rijke voedingsbodem nodig hebben?
Deze specifieke klimaateisen, het intensieve teeltproces en de langzame groei van de vrucht, maakt dat de macadamianoot een ‘kostbare delicatesse’ is. De prijs kan som wel oplopen tot zo’n €25 per kilo. Hoe slechter de oogst, hoe hoger de prijs.
Pijnboompitten
Hoewel Pijnboompitten officieel gezien geen noten zijn, nemen wij ze wel mee in dit rijtje. De pijnboompit is op enkele momenten namelijk ook prijzig. Pijnboompitten zijn de zaden van de dennenboom. De pit groeit in de kegel van een bepaalde dennensoort. Het kan wel tot 25 jaar duren voordat een boom begint met de productie van bruikbare kegels waar de pijnboompitten uitgehaald kunnen worden. Wanneer de kegel eenmaal bruikbaar is, moeten de pijnboompitten nog geoogst worden. Dit is een tijdrovend en arbeidsintensief proces, omdat de dennenappels eerst gedroogd moeten worden. Zijn de dennenappel lang genoeg gedroogd? Dan kun je de dennenappel schudden zodat de pitten vrijkomen.
Tegenwoordig worden er vaker machines ingezet tijdens het oogstproces, wat een hoop tijd schilt. Maar ook met het gebruik van de machines blijft het oogsten een bewerkelijke klus. Daarnaast duurt het erg lang voordat de pijnboom volgroeit is. Tot slot heb je ook nog eens heel wat pijnappels nodig om aan één kilo pijnboompitten te komen. De prijs van een kilo pijnboompitten kan hierdoor soms wel oplopen tot €100,- per kilo!
Paranoten
De Paranoot staat ook wel bekend als ‘Brazil Nuts’. Deze noot is zo uniek omdat ze in het wild groeien in het Amazoneregenwoud. Buiten hun natuurlijke omgeving zijn ze eigenlijk nergens zo vruchtbaar. Daarnaast bevatten paranoten een grote hoeveelheid selenium. Selenium is een spoorelement dat rode bloedlichaampjes en cellen beschermt tegen beschadigen. De hoeveelheid Selenium in paranoten is zo groot, dat drie paranoten per dag al voldoende is om je benodigde hoeveelheid binnen te krijgen. De noot is hierdoor wel een favoriet onder consumenten die bewust bezig zijn met de gezondheid.
Net zoals bij de macadamianoot en pijnboompitten, wordt de hoge prijs grotendeels bepaald door het intensieve oogstproces van de noot. Paranotenbomen behoren tot de grootste in het regenwoud, omdat ze wel tot 50 meter hoog kunnen worden.
Pistachenoten
Pistachenoten staan ook wel bekend als de ‘groene juwelen’. Pistachenoten groeien in trossen, vergelijkbaar met druiven. Het kost veel werk om pistachenoten van goede kwaliteit te krijgen, omdat de noten het best groeien in een specifiek klimaat.
- De grond mag niet bemest worden;
- Er moet op worden gelet dat de zon de noten niet verbrand;
- De bomen moeten gedijen in gebieden met lange hete zomers en koude winters, omdat de boom bepaalde uren kou moet ervaren om de kiemrust van de knoppen te doorbreken.
- Daarnaast duurt het ongeveer 20 jaar voordat de bomen volop beginnen te produceren.
Je begrijpt wel dat dit alles meespeelt in de hoge prijs die wordt gevraagd voor de groene juwelen.
Waardoor betalen we voor deze noten zo’n hoge prijs?
Zoals je ziet hebben alle vier bovengenoemde dure notensoorten enkele dingen met elkaar gemeen. De hoge prijs van de dure notensoorten wordt bepaald door:
- Het arbeidsintensieve teeltproces;
- De specifieke klimaateisen;
- De lange rijpingstijd van de bomen;
- De complexiteit van de oogst.
Bovenstaande notensoorten zijn meer dan alleen een voedzame snack of toevoeging aan je dagelijkse eetpatroon. Daarnaast kun je de luxe noten gebruiken om meer smaak en ‘bite’ aan je gerechten te geven en ze zo naar een hoger niveau te tillen! Ook kun je ervoor kiezen om de A-kwaliteit noten cadeau te geven aan een dierbare. Neem een kijkje op onze cadeau-pagina voor meer notencadeau-tips en inspiratie!