A-kwaliteit noten
Gratis verzending > € 35
Dagelijks vers gebrand
A-kwaliteit noten
Mandje

0

Wat maakt de pistachenoot zo bijzonder?

Elk jaar, op 26 februari, is het de dag van de pistachenoot. Op ‘pistache dag’, zoals de dag is gedoopt door de American Pistachio Growers, wordt deze kleine noot gevierd. Bij Noten.nl vieren we eigenlijk elke dag pistache dag, maar voor dit bijzondere moment zetten we de pistachenoot graag even extra in het zonnetje. Want deze kleine groene noot heeft enkele unieke kenmerken, die hem onderscheiden van veel andere noten. En natuurlijk kan je de pistachenoot in allerlei vormen bij ons bestellen, zodat je ook zelf kunt ervaren wat de pistachenoot zo bijzonder maakt.

Pistachenoten worden al duizenden jaren gegeten

Hoewel pistache dag een vrij recente uitvinding is, wordt de pistachenoot al duizenden jaren gegeten. Archeologische vondsten wijzen uit dat pistachenoten minstens 7.000 jaar geleden al uitgebreid geconsumeerd werden. De oorsprong van de pistachenoot voert ons naar het Midden-Oosten en Centraal-Azië, van waaruit deze noot de wereld heeft veroverd. Inmiddels treft pistachebomen in heel Europa en in de Verenigde Staten aan en wordt bij gebruikt in tal van gerechten. Mede dankzij enkele onderscheidende kenmerken op het gebied van zijn voedzaamheid, is de noot bijzonder populair.

Pistachenoten en hun voedzaamheid

Zoals tal van noten, hebben pistachenoten hun eigen kwaliteiten op het gebied van voedzaamheid. Zo zijn ze opvallend caloriearm, wat ze buitengewoon geschikt maakt voor wie extra let op de inname van calorieën. Wie gewicht wil verliezen, kan de pistachenoot uitstekend gebruiken als vervanger van ongezonde snacks, zoals borrelnoten en chips. Tegelijk bevatten pistachenoten veel vezels, wat ervoor zorgt dat je sneller een vol gevoel krijgt. Dit gevoel blijft ook langer hangen, waardoor je minder geneigd bent om iets anders te pakken, wat misschien minder geschikt is voor je dieet. Onthoud wel: dit alles komt het beste tot zijn recht bij een gematigde consumptie.

Duurzame teelt van pistachenoten

De pistacheboom heeft relatief weinig water nodig, zeker als je hem vergelijkt met andere notenbomen. Ze groeien het beste in vrij droge en warme klimaten en het feit dat ze met weinig water prima kunnen groeien, maakt ze duurzamer dan bomen die juist veel water nodig hebben. Eenmaal geteeld en verspreid over de wereld, zorgt hun unieke smaak ervoor dat ze in allerlei gerechten worden verwerkt. Denk aan pistache-ijs, baklava en pistachepesto. Daarnaast zijn het heerlijke noten om gewoon zo uit het vuistje te eten. Pistachenoten misstaan zeker niet op een borrelplankje en zijn als tussendoortje duidelijk verantwoorder dan een bakje chips.

Pistachenoten verdienen hun eigen dag

Pistache dag komt dus niet zomaar uit de lucht vallen. De veelzijdige pistachenoot is niet alleen verantwoord en lekker, maar wordt dus ook op relatief duurzame wijze geteeld. Hij draagt bij aan een caloriearm dieet en kan op allerlei manieren worden geconsumeerd. Bij Noten.nl tref je pistachenoten zowel bewerkt als onbewerkt aan. Wil je gezouten of gebrande pistachenoten, of heb je ze liever compleet onbewerkt en uit de dop? Bij noten.nl vind je alles wat je zoekt om pistache dag zo gepast mogelijk te vieren.

Raakt deze blog de juiste noot? Deel het via

Misschien ook interessant

Het team van Noten

Meer over het team? Leer ons kennen!

bestellen

Gewicht Prijs Voorraad