Wat zijn de gezondste pitten en zaden?

Wat zijn de gezondste pitten en zaden?

Naast een ruim aanbod aan de lekkerste rauwe en vers gebrande noten, hebben we ook een grote variatie aan pitten en zaden. Pitten en zaden bevatten alle benodigde ingrediënten om een plant te laten groeien. Je begrijpt wel dat ze daarom extreem voedzaam zijn! Pitten en zaden zijn daarom ook onmisbaar in een voedingspatroon. Ze bevatten vaak allerlei vitamines, mineralen en andere bouwstoffen die een belangrijke rol spelen in het functioneren van lichaam en geest.

Bij noten.nl verkopen we dagverse pitten en zaden van A+ Kwaliteit. Dit betekent dat ze afkomstig zijn uit de landen waar de pitten en zaden onder de beste omstandigheden groeien. In deze blog zetten we de gezondste pitten en zaden voor je op een rijtje, zodat je de juiste keuzes kunt maken als toevoeging aan je dagelijkse voedingspatroon. 

Lijnzaad

Lijnzaad, ook wel bekend als vlaszaad, komt van de vlasplant en is ontzettend gezond. Dit bijzondere zaad bevat veel omega-3 vetzuren, vooral van alfa linoleenzuur (ALA). Dit heeft een ontstekkingsremmende werking en is tevens goed voor de bloedvaten en de hartgezondheid.

De gezonde vetten bevinden zich binnen de harde vlies van het zaad en daarom raden we aan om lijnzaad eerst fijn te malen voordat je het gebruikt. Op deze manier neem je meer voedingsstoffen en omega-3 op uit het lijnzaad.

Chiazaad

Chiazaad lijkt vrij veel op lijnzaad, omdat ze ook een goede bron van vezels, omega-3 vetzuren en andere voedingsstoffen zijn. Naast vezels en omega-3 vetzuren, bevat chiazaad ook veel eiwitten en micronutriënten, zoals: calcium, mangesium en ijzer. Chiazaad is perfect om een chiapudding van te maken of strooi wat chiazaden door je zuivelontbijt voor een energieke start van je dag!

Hennepzaad

Hennepzaad wordt gezien als een echt super-, superfood! Dit goedje zit werkelijk bomvol zoveel goede stoffen zoals: omega-3, omega-6 en omega-9 vetzuren. Het komt ook nog eens in de juiste verhoudingen voor, waardoor ons lichaam het ontzettend goed op kan nemen. Hennepzaad draagt onder andere bij aan een goede hartgezondheid en huidgezondheid. Heerlijk dus om dagelijks wat vaker aan je recepten toe te voegen!

Pompoenpitten

Pompoenpitten, ook wel bekend als Pepita’s, zijn niet alleen heerlijk, maar ook nog eens ongelooflijk gezond. Ondanks dat ze relatief veel vetten bevatten, is het zeker aan te raden om ze met enige regelmaat te eten. Pompoenpitten bevatten vooral veel vitaminen, zoals: vitamine E, B en C. Daarnaast leveren pompoenpitten ook veel mineralen, zoals: fosfor, magnesium, ijzer, zink, kalium en calcium. Door de pompoenpitten kort te roosteren in de pan, komt de smaak en structuur van de pit nog beter tot zijn recht. Een goedkope en gezonde immuunbooster!

Grote, knapperige gewassen pompoenpitten; heerlijke pijnboompitten of de fijnste chiazaadjes als toevoeging door je smoothie of yoghurt. Onze keuze is reuze!

Het is eigenlijk niet voor te stellen hoe makkelijk pitten en zaden toe te voegen zijn aan je dagelijkse maaltijden. Begin met het toevoegen van een eetlepel van jouw favoriete pit of zaad aan je ontbijt of meng het door een bakrecept. Qua smaak zul je weinig verschil ervaren, maar je krijgt gegarandeerd meer Crunch aan je product. Ook qua gezondheid kunnen ze een grote impact hebben. Een gemakkelijk en natuurlijk medicijn zoals je begrijpt! Je weet nu wat de gezondste pitten en zaden zijn. Kun je niet een keuze maken tussen al deze gezonde pitten en zaden? Dan hebben we ook een heerlijke pittenmix voor je, zodat je drie verschillende soorten over je salade, yoghurt of brood kunt strooien. 

Delen