Waarom is het eten van noten goed voor je stoelgang?

Waarom is het eten van noten goed voor je stoelgang?

‘Take care of your guts, eat nuts’

Noten, zaden en pitten zitten vol met goede voedingsstoffen. Ze zijn rijk aan vitaminen, mineralen, vetten, eiwitten én vezels. Allemaal stoffen die jouw lijf hard nodig heeft om goed te kunnen functioneren! Zo zijn vetten belangrijk voor je energiehuishouding en zorgen eiwitten ervoor dat je spieren kunnen herstellen en groeien. Vitamines zorgen voor een goede gezondheid en zorgen ervoor dat je normaal groeit en ontwikkelt. Tot slot zorgen vezels voor een gezonde buik en dragen bij aan een soepele spijsvertering. En juist over die spijsvertering gaan we het vandaag hebben!

Noten zijn namelijk ontzettend goed voor je darmen en dus voor je stoelgang. We zeggen niet voor niets: take care of your guts, eat nuts. Letterlijk vertaald betekent dit: pas goed op je ingewanden, eet noten. Jouw buikgevoel vertelt je ontzettend veel over jouw gezondheid, luister dus eens wat vaker naar je buikgevoel! Je darmen houden van onbewerkte én pure voeding, het liefst vezelrijk. Voorbeelden van onbewerkt en vezelrijk eten is:

Welke noten zijn het best voor je stoelgang?
Omdat noten, zaden en pitten ook boordevol vezels zitten, worden je darmen ontzettend blij als je dagelijks noten, zaden of pitten aan je maaltijden toevoegt. Alle verschillende soorten noten, zaden en pitten bevatten verschillende voedingsstoffen. Je kunt het beste dus iedere dag varieëren qua notensoort. De notensoorten welke het beste zijn voor je darmen en dus voor je stoelgang zijn:

  • Walnoten: walnoten zijn goed voor je stoelgang, omdat ze veel niet-fermenteerbare vezels bevatten. Deze vezels zorgen ervoor dat je darm beweeglijker wordt en je stoelgang soepeler wordt.  
  • Amandelen: Amandelen bevatten 7 gram vezels per 100 gram en zijn hiermee een van de meest vezelrijke noten. Naast dat de grote hoeveelheid vezels ervoor zorgen dat je een vol gevoel krijgt, zorgen de vezels in de amandelen ook voor een goede stoelgang!

Welke noten zijn minder goed voor je stoelgang?
Peulvruchten zoals bonen, linzen maar ook pinda’s zitten vol met gist. Gist is moeilijker te verteren voor onze darmen. Het komt dan ook veel voor dat je last krijgt van je darmen na het eten van deze peulvruchten. Als je regelmatig last hebt van winderigheid, een opgeblazen gevoel of buikkrampen, vervang bovenstaande producten dan eens voor walnoten of amandelen en kijk wat het doet met je darmen!

In het blog: noten voor dummies kun je lezen welke verschillende notensoorten er allemaal zijn en welke voedingsstoffen er in de verschillende soorten noten zitten.  

Hoe werkt onze spijsvertering?
Wanneer je iets lekkers ziet of ruikt, sturen je hersenen al signalen naar je organen en is je spijsvertering al gestart. Nadat je de hap eten in je mond hebt gestopt, gaat het via je slokdarm en je maag naar het eerste deel van je dunne darm. In je dunne darm wordt het eten in kleine stukjes geknipt. Hierdoor bestaat het eten nu uit voedingsstoffen die zo klein zijn dat ze via je darmwand opgenomen worden in je bloed. Je dunne darm is niet in staat om alle vezels te verteren, waardoor vezels automatisch onverteerd in je dikke darm terecht komen. Via je lever, galblaas en alvleesklier komt die ene hap eten uiteindelijk terecht in je dikke darm. In je dikke darm leven ontzettend veel bacteriën. De vezels zijn als een soort voeding voor al deze bacteriën en helpen daarnaast om je ontlasting soepel te houden.

Er zijn verschillende soorten vezels, namelijk de fermenteerbare vezels en de niet-fermenteerbare vezels. De fermenteerbare vezels, ook wel prebiotica genoemd,  worden in je de darm afgebroken en voeden de goede bacteriën. De niet-fermenteerbare vezels worden niet afgebroken, maar maken de darminhoud juist groter. De darm wordt door deze vezels beweeglijker, wat zorgt voor een soepele stoelgang. Vezelrijke voedingsmiddelen bevatten vaak beide soorten vezels. Door gevarieerd te eten, krijg je de meeste soorten vezels binnen!

Delen