Alles over noten in een notendop..

Alles over noten in een notendop..

Noten, pinda’s, zaden, pitten: je kent ze allemaal wel. Er zijn ontzettend veel verschillende soorten noten, zaden en pitten en al deze verschillende soorten hebben weer hun eigen unieke eigenschappen en voedingsstoffen. Toch hebben ze ook één ding met elkaar gemeen, ze zijn allemaal kei gezond en voedzaam. Logisch ook wel, uit één noot moet immers een hele boom groeien!

Noten is één van de weinige producten die in ieder land ter wereld wordt gegeten en dit zegt al genoeg. Noten zitten boordevol:

  • Calcium
  • Vitamine B
  • Mineralen
  • Vetten
  • Vezels
  • Eiwitten

Al deze stoffen heeft jouw lijf hard nodig om goed te kunnen functioneren. Zo helpen deze stoffen onder andere om je rode bloedcellen te behouden, voor de aanmaak van sterke tanden en botten, maar zijn ze ook goed voor je hart en zenuwstelsel. Uit onderzoek blijkt dat je door het eten van noten de kans op hart- en vaatziektes, kanker én diabetes verkleint! Ware gezondheid bommetjes dus 🤩

Noten worden vaak in één adem genoemd met peulvruchten, pitten en zaden. Logisch, maar wist je dat bijvoorbeeld walnoten en cashewnoten wetenschappelijk gezien helemaal geen noten zijn? Hoe dit precies zit en wat het verschil is tussen al deze termen leggen wij graag aan je uit!

Geen nood, een noot is:
Als we kijken naar de wetenschappelijke term van een noot, is een noot een vrucht met maar één zaad, waarvan het omhulsel hard wordt. Er zijn officieel maar vier soorten noten, waarvan we maar twee soorten eten. Bekende voorbeelden van ‘echte’ noten zijn:

  • Eikels
  • Tamme kastanjes
  • Hazelnoten
  • Beukennootjes.

Steenvruchten
Steenvruchten hebben een stenige binnenwand, een zogenoemde ‘endocarp’. Om het endocarp zit meestal een gedeelte met vruchtvlees, waar vervolgens weer een schil omheen zit. Voorbeelden van steenvruchten zijn:

  • Walnoten
  • Pecannoten
  • Amandelen
  • Okkernoten
  • Perzikpitten
  • Olijvenpitten

Walnoten, pecannoten en amandelen zijn bekende voorbeelden van steenvruchten, die wij dus eigenlijk noten noemen! Wist je dat walnoten ook wel Okkernoten genoemd worden? Hoewel deze twee notensoorten ontzettend veel gelijkenissen hebben, zijn Okkernoten iets langer dan Walnoten en hebben ze een minder grillige vorm. Qua smaak verschillen de Walnoot en Okkernoot amper, de Walnoot kan alleen iets sterker smaken.

En pinda’s dan…..?
Pinda’s rekenen we tot de noten, omdat ze vergelijkbare voedingsstoffen bevatten. Vitamines, ijzer, calcium, onverzadigde vetten en eiwitten komen zowel in noten als in pinda’s voor. Een groot verschil tussen noten en pinda’s is dat noten aan een boom groeien en pinda’s onder de grond groeien. Hierdoor vallen pinda’s niet in de categorie maar in de categorie ‘peulvrucht’!

Peulvruchten
Juist, officieel vallen pinda’s in de categorie peulvruchten. Net zoals:

  • Witte-, bruine- en zwarte bonen
  • Kapucijners
  • Kikkererwten
  • Sojabonen.

Peulvruchten zijn de zaden van de vlinderbloemige plant die in peulen van de plant groeien. Soms worden alleen de zaden gegeten (doperwten, bonen en pinda’s). Soms worden de zaden in de peul als geheel gegeten (sperziebonen, snijbonen, peultjes). 

Zaden
Zaden zijn kleine korreltjes van een plant waaruit een nieuwe zelfde plant kan groeien. Zaden hebben geen hout- of steenachtig omhulsel, maar groeien in een zacht omhulsel in verschillende planten en struiken.  Wist je dat 🤓: alle noten zaden zijn, maar niet alle zaden noten zijn! Voorbeelden van bekende zaden zijn:

  • Pistachenoten
  • Paranoten
  • Cashewnoten
  • Chiazaad
  • Lijnzaad

Zo zie je maar weer, ook cashewnoten, pistachenoten en paranoten zijn bekende voorbeelden die wij noten noemen, maar dus eigenlijk niet echte noten zijn!

Pitten
Een pit is de zaadkorrel van een vrucht. Appels, peren, sinaasappels: ze bevatten allemaal pitten, maar vaak laten we deze pitten liggen. In verschillende Mediterrane landen is het al de normaalste zaak van de wereld om pitten aan de maaltijd toe te voegen. Ook bij ons in Nederland wordt dit steeds populairder. Voorbeelden van bekende (eetbare) pitten zijn: 

  • Pompoenpitten
  • Zonnebloempitten
  • Pijnboompitten.

Wat kan ik dan eten als ik een notenallergie heb..?
Wanneer je een notenallergie hebt, wordt er aangeraden om ‘alle soorten noten’ te laten liggen. Als je een notenallergie hebt, ben je vaak allergisch voor een bepaald stukje eiwit. Dit stukje eiwit komt voor in noten, maar vaak ook in zaden en peulvruchten. De kans is hierdoor groot dat als je allergisch bent voor bijvoorbeeld hazelnoten (noot) je ook allergisch bent voor walnoten (steenvrucht) en cashewnoten (zaad).

Delen