Koken met noten

Koken met noten

Hoewel de derde week van januari er bekend om staat dat de meeste goede voornemens alweer overboord gegooid zijn, hebben wij dé tip waarmee jij jouw dagelijkse maaltijden toch op een makkelijke manier gezonder kunt maken!

Dat kan namelijk erg eenvoudig door het toevoegen van noten aan jouw maaltijden. We geven je graag enkele tips om jouw maaltijden gezonder en voedzamer te maken door het toevoegen van noten. 

Waarom koken met noten?
Noten zijn gezond omdat ze boordevol verschillende vitamines en mineralen zitten. Het zijn echte eiwitbommetjes vol met goede vetten. Daarnaast zorgen de onverzadigde vetzuren in noten ervoor dat je langer een verzadigd gevoel hebt. Je zult dus minder snel weer trek krijgen en over het algemeen zul je ook minder eten.Ze zijn er in alle soorten, maten en smaken en daarom heel veelzijdig. Hoewel zowel noten, zaden als pitten over het algemeen vrij klein zijn, kan het als toevoeging aan jouw recept een enorm groot verschil maken. Bij noten.nl vind je noten die op verschillende manier bereid zijn. Zo kun je kiezen voor:

  • Rauwe, ongebrande noten: de meest pure vorm. Deze noten zijn perfect om mee te bakken of koken. 
  • Gebrande ongezouten noten: gebrande of geroosterde noten zijn meteen een lekkere hartige snack en hebben een iets stevigere bite van zichzelf. 
  • Gebrande gezouten noten: gezouten noten staan er bekend om dat ze iets minder gezond zijn, maar gezouten noten zijn ideaal om als snack te eten. Ook zijn gezouten noten een heerlijke toevoeging aan bijvoorbeeld je salade. Of wat dacht je van een goed gevulde borrel- of kaasplank! 

Dagmenu om te koken met noten
Niet alleen als tussendoortje of bij het avondeten zijn noten een heerlijke toevoeging, je kunt ze ook gemakkelijk aan je ontbijt en lunch toevoegen. 

Ontbijt
Begin de dag met een frisse smoothie met noten en fruit. Hoewel je het misschien niet direct zou bedenken, passen noten heel goed in een smoothie! Ze kunnen voor een fijne afwisseling zorgen en wanneer je 75 cl met 25 gram noten mengt, krijg je een heerlijk fijne structuur. Daarnaast kun je ook kiezen voor een bakje yoghurt met bijvoorbeeld onze eigen gemaakte Greidelân Granola met superfoods. Hiermee heb jij direct al je noten én fruit binnen!

Lunch
Het hoeft helemaal niet zo moeilijk te zijn. Ben jij gek op een echte hollandse boterham met kaas? Probeer dan eens deze twist: top hem af met appel, kaneel, wat stroop en pecannoten! Een heerlijke variatie die jouw eenvoudige boterham ineens hartstikke culinair maakt! 

Avondeten
Cashewnoten hebben een hele fijne smaak en passen daardoor goed in een (licht)pittig aziatisch gerecht. Je vindt cashewnoten dan ook vaak terug bij bijvoorbeeld een curry of roerbakgerecht. Ben jij meer van de hollandse pot? Bestrooi jouw broccoli dan eens met walnoten, een heerlijke smaakcombinatie.

Bakken met noten
Naast dat er allemaal mogelijkheden zijn om te koken met noten, zijn noten ook perfect om mee te bakken. Door te bakken met noten, zorg je ervoor dat jouw baksels net wat gezonder en voedzamer worden. Daarnaast smaakt het ook nog eens heerlijk. Denk bijvoorbeeld aan heerlijke appel-kaneel cake, waar je pecannoten doorheen mengt. Of maak je eigen gezonde Notenreep! Kies jouw favoriete noten; bijvoorbeeld amandelen, macadamia noten en walnoten en hak ze tot kleine stukjes. Breek een rijstwafel in kleine stukjes en meng de noten en rijstwafel in een schaal met rozijnen en havervlokken. Voeg hier wat honing en appelstroop aan toe. Doe het geheel in een kleine bakvorm en druk stevig aan. Na 15 minuten in een voorverwarmde oven op 170 graden, heb je jouw eigengemaakte, voedzame en gezonde notenreep!

Koken met noten is dus erg eenvoudig en lekker. Ook kan het schelen in jouw portemonnee als je het vlees in bijvoorbeeld jouw aziatische wokgerecht vervangt voor cashewnoten. Je maakt jouw avondeten al snel smaakvoller en voedzamer. Door noten toe te voegen krijg je naast vitamine en mineralen ook genoeg eiwitten en gezonde vetten binnen. Wil je meer gaan koken met noten? Kijk dan eens verder op onze website voor de lekkerste noten en meer inspiratie!

Delen