Waar komen noten vandaan?

Waar komen noten vandaan?

En wat zegt de herkomst van noten over de kwaliteit?

De afgelopen jaren zijn noten enorm populair geworden. Natuurlijk eten we al decennia’s lang noten, maar nog nooit eerder waren noten zo vreselijk in trek als op dit moment. De afgelopen jaren is er steeds meer bekend geworden over de gezondheidsvoordelen van noten. Dit is zeker één van de redenen dat we steeds meer noten eten. Iedere notensoort heeft zijn eigen eigenschappen, maar voor alle notensoorten geldt dat ze ontzettend veel gezondheidsvoordelen hebben. Daarnaast wordt het steeds makkelijker om noten online te bestellen.

De herkomst van noten zegt veel over hun smaak, de kwaliteit en ook over de prijs. Over het algemeen zijn noten uit landen zoals de VS en Frankrijk duurder dan noten uit India of Vietnam. Veel noten groeien niet of niet goed in ons Europese klimaat en moeten geïmporteerd worden uit landen met een Tropisch klimaat. Hieronder vertellen we je meer over de herkomst van onze rauwe noten:

Amandelen

Amandelen groeien aan de amandelboom. Van oorsprong komen Amandelen uit het Midden-Oosten, maar tegenwoordig wordt de notensoort wereldwijd geteeld. 80% van de noten is afkomstig uit Californië. Een groot deel van de overige 20% van de amandelen komt uit Spanje. Het grootste deel van de noten, namelijk 80%, wordt geoogst in Californië. Daarnaast is een deel van de amandelen afkomstig uit Spanje. Vooral de Valencia amandel is een populaire Spaanse noot. Wij hebben de bruine amandelen uit Amerika en de blanke amandelen uit Valencia.

Cashewnoten

Van oorsprong komen Cashewnoten uit Brazilië, maar de productie van deze noot is verspreid naar andere delen van de wereld. Het grootste deel van de cashewnoten komt nu uit India, Vietnam en Afrika. Over het algemeen is de smaak van Cashewnoten uit Vietnam iets milder en kan de textuur als iets zachter worden ervaren. Onze cashewnoten zijn afkomstig uit Vietnam.

Hazelnoten

De plant ‘Hazelaar’ bevat een vrucht die wij de hazelnoot noemen. De kern van deze vrucht is eetbaar. De hazelaar groeit in het wild en komt in vele Europese en Aziatische landen voor. Tegenwoordig is Turkije de grootste producent van hazelnoten. Zowel onze bruine hazelnoten als onze witte hazelnoten zijn afkomstig uit Turkije.

Macadamia noten

Macadamianoten komen oorspronkelijk uit Australië, waar ze voornamelijk in de oostelijke kustregio’s van het land groeien. Tegenwoordig groeien macadamianoten ook in andere delen van de wereld . Zo zijn Zuid-Afrika en Noord-Amerika tegenwoordig grote productiegebieden. Onze macadamianoten zijn afkomstig uit Guatamala. De noten staan bekend om hun rijke smaak en romige textuur. 

Paranoten

Paranoten staan ook wel bekend als ‘Brazililaanse noten’ en zijn van oorsprong afkomstig uit het Amazonegebied in Zuid-Amerika. De ‘Brazilian Nut’ groeit voornamelijk in de regenwouden van Brazilië, Peru en Colombia. Onze paranoten komen uit Bolivia, wat ook in Zuid-Amerika ligt. 

Pecannoten

Pecannoten komen van oorsprong uit Noord-Amerika. De boom waarin de Pecannoot groeit, is gemiddeld zo’n 40 tot 50 meter hoog. Vooral de Verenigde Staten is een groot productiegebied voor Pecannoten. Ook onze Pecannoten zijn afkomstig uit de VS.

Pistachenoten

Van oorsprong komen Pistachenoten uit het Midden-Oosten en groeiden ze voornamelijk in Iran en Turkije. Tegenwoordig is de bouw van de pistachenoot ook verspreid naar andere landen, waaronder de Verenigde Staten. Iraanse Pistachenoten staan bekend om hun zoetheid en rijke, aromatische smaak. Amerikaanse pistachenoten hebben, vergeleken met de Iraanse pistachenoten, een wat mildere smaak. Deze pistachenoten zijn vaak wat groter van formaat en de schil is vaak wat lichter van kleur. Onze gepelde pistachenoten zijn afkomstig uit Iran. De ongepelde pistachenoten zijn afkomstig uit USA.

Walnoten

Walnoten komen van oorsprong uit gebieden rond de Kaspische Zee in Centraal-Azië. Men kweekt al duizenden jaren Walnoten, waardoor het één van de oudste notensoorten is. Tegenwoordig zitten de grootste Walnoot plantages in landen als: de Verenigde Staten, China en Frankrijk. 

Onze ‘hele walnoten’ zijn afkomstig uit Chili. De walnoot stukjes, die we veelal in mixen gebruiken, komen uit USA. Daarnaast hebben we nog hele walnoten in dop, deze zijn afkomstig uit Frankrijk. 

Pinda’s

Pinda’s zijn inheems in Zuid-Amerika. Na de ontdekking, werden de pinda’s naar andere delen van de wereld gebracht waar ze een belangrijk voedselgewas werden. Tegenwoordig worden pinda’s wereldwijd geteeld. De grootste producenten van pinda’s ter wereld zijn gevestigd in: de Verenigde Staten, China, India en Nigeria. 

Onze XXL pinda’s zijn afkomstig uit Virginia (een staat in de Verenigde Staten). De grote vliespinda’s die wij verkopen zijn afkomstig uit China. De kleine vliespinda’s komen uit Zuid-Afrika. 

Pijnboompitten

Pijnboompitten groeien aan de Pijnboom, die voornamelijk groeit in delen van Europa, Azië en Noord-Amerika. Als je pijnboompitten uit Europa eet, dan proef je een wat mildere smaak. De pijnboompit uit Azië wordt vaak beschreven als een pit met een pittigere en aardse smaak. De Amerikaanse pijnboompitten zijn het zoetst qua smaak. De pijnboompit is een schaars product. Hierdoor kunnen de prijzen per maand erg fluctueren. Daarnaast is het een complex en een tijdrovend proces om de zaden te kunnen oogsten. Samen met de hoge productiekosten, zorgt dit ervoor dat er een beperkt aanbod van pijnboompitten is op de markt. Onze pijnboompitten komen uit Siberië. 

Wereldwijde noten

Zoals je ziet worden de verschillende notensoorten, wereldwijd geteeld en geconsumeerd vanwege hun smaak en voedingswaarde. De teelt en productie van noten zijn belangrijke onderdelen van de voedselindustrie in veel landen.

Delen