Waar komen noten vandaan?

Waar komen noten vandaan?

En wat zegt de herkomst van noten over de kwaliteit?

De afgelopen jaren zijn noten enorm populair geworden. Natuurlijk eten we al decennia’s lang noten, maar nog nooit eerder waren noten zo vreselijk in trek als op dit moment. De reden dat noten in de laatste jaren zo populair zijn geworden, komt vooral doordat overal verteld wordt dat noten ontzettend gezond zijn. Iedere notensoort heeft zijn eigen eigenschappen, maar voor alle notensoorten geldt dat ze ontzettend veel gezondheidsvoordelen hebben. 

De herkomst van noten zegt veel over hun smaak, de kwaliteit en ook over de prijs. Over het algemeen zijn noten uit landen zoals de VS en Frankrijk in de basis duurder dan die uit India of Vietnam. Daarnaast zijn er heel veel noten die niet groeien in ons Europese klimaat. Deze noten hebben een Tropisch klimaat nodig om te groeien en komen voornamelijk uit landen als Zuid Amerika en Vietnam.

Een overzicht van de herkomst van onze rauwe producten:

Amandelen

Amandelen groeien aan de amandelboon. Van oorsprong komen Amandelen uit het Midden-Oosten, maar tegenwoordig wordt de notensoort wereldwijd geteeld. Het grootste deel van de noten, namelijk 80%, wordt geoogst in Californië. Daarnaast is een deel van de amandelen afkomstig uit Spanje. Vooral de Valencia amandel is een populaire Spaanse noot. Wij hebben de bruine amandelen uit Amerika en de blanke amandelen uit Valencia.

Cashewnoten

Van oorsprong komen Cashewnoten uit Brazilië. Ze werden verspreid naar andere delen van de wereld, waardoor de productie van de cashewnoten ook verplaatst is. Cashewnoten worden op dit moment vooral verbouwd in India, Vietnam en Afrika. Over het algemeen is de smaak van Cashewnoten uit Vietnam iets milder en kan de textuur als iets zachter worden ervaren. Onze cashewnoten zijn afkomstig uit Vietnam.

Hazelnoten

De plant ‘Hazelaar’ bevat een vrucht die wij de hazelnoot noemen, waarvan de kern eetbaar is. De hazelaar groeit in het wild en komt voor in veel Europese landen en delen van Azië. Tegenwoordig is de grootste producent van hazelnoten Turkije. Daarna volgen Italië, de Verenigde Staten en Spanje. Zowel onze bruine hazelnoten als onze witte hazelnoten zijn afkomstig uit Turkije.

Macadamia noten

Macadamianoten komen oorspronkelijk uit Australië, waar ze voornamelijk in de oostelijke kustregio’s van het land groeien. Tegenwoordig worden macadamianoten ook in andere delen van de wereld geteeld. Zo zijn Zuid-Afrika en Noord-Amerika tegenwoordig grote productiegebieden. Onze macadamianoten zijn afkomstig uit Guatamala. De noten staan bekend om hun rijke smaak en romige textuur. 

Paranoten

Paranoten worden ook wel ‘Braziliaanse noten’ genoemd en zijn van oorsprong afkomstig uit het Amazonegebied in Zuid-Amerika. Paranoten groeien voornamelijk in de regenwouden van Brazilië, Peru en Colombia. Onze paranoten komen uit Bolivia, wat ook in Zuid-Amerika ligt. 

Pecannoten

Pecannoten komen van oorsprong uit Noord-Amerika. De boom waarin de Pecannoot groeit, is gemiddeld zo’n 40 tot 50 meter hoog. Vooral de Verenigde Staten is een groot productiegebied voor Pecannoten. Ook onze Pecannoten zijn afkomstig uit de VS.

Pistachenoten

Van oorsprong komen Pistachenoten uit het Midden-Oosten en groeiden ze voornamelijk in Iran en Turkije. Tegenwoordig is de bouw van de pistachenoot ook verspreid naar andere landen, waaronder de Verenigde Staten. Waar Iraanse pistachenoten vaak worden geprezen om hun smaak en staan ze bekend om hun zoetheid en rijke, aromatische smaak. De Amerikaanse pistachenoten hebben vergeleken met de Iraanse pistachenoten een wat mildere smaak. Deze pistachenoten zijn vaak wat groter van formaat en de schil is vaak wat lichter van kleur. Onze gepelde pistachenoten zijn afkomstig uit Iran. De ongepelde pistachenoten zijn afkomstig uit USA.

Walnoten

Walnoten worden al duizenden jaren gekweekt en zijn van oorsprong afkomstig uit gebieden rond de Kaspische Zee in Centraal-Azië. Tegenwoordig worden walnoten vooral geteeld in landen als: de Verenigde Staten, China en Frankrijk. 

Onze ‘hele walnoten’ zijn afkomstig uit Chili. De walnoot stukjes, die we veelal in mixen gebruiken, komen uit USA. Daarnaast hebben we nog hele walnoten in dop, deze zijn afkomstig uit Frankrijk. 

Pinda’s

Pinda’s zijn inheems in Zuid-Amerika. Na de ontdekking, werden de pinda’s naar andere delen van de wereld gebracht waar ze een belangrijk voedselgewas werden. Tegenwoordig worden pinda’s wereldwijd geteeld. De grootste producenten van pinda’s ter wereld zijn gevestigd in: de Verenigde Staten, China, India en Nigeria. 

Onze XXL pinda’s zijn afkomstig uit Virginia (een staat in de Verenigde Staten). De grote vliespinda’s die wij verkopen zijn afkomstig uit China. De kleine vliespinda’s komen uit Zuid-Afrika. 

Pijnboompitten

Pijnboompitten groeien aan de Pijnboom, die voornamelijk groeit in delen van Europa, Azië en Noord-Amerika. Pijnboompitten uit Europa hebben een wat mildere smaak, terwijl de pijnboompitten uit Azië vaak omgeschreven worden als iets krachtiger met een iets meer aardse smaak. Amerikaanse pijnboompitten worden juist omschreven met een zoetere smaak. De prijzen van pijnboompitten kunnen erg fluctueren. Dit komt doordat de pijnboompit een schaars product is. Het oogsten van de zaden is een complex en tijdrovend proces, wat leidt tot een beperkt aanbod van pijnboompitten op de markt. Daarnaast zijn de productiekosten hoog, omdat het bewerken van de pijnboom veel handmatig werk vereist. Onze pijnboompitten komen uit Siberië. 

Wereldwijde noten

Zoals je ziet worden de verschillende notensoorten, wereldwijd geteeld en geconsumeerd vanwege hun smaak en voedingswaarde. De teelt en productie van noten zijn belangrijke onderdelen van de voedselindustrie in veel landen.

Delen