Hoe voeg je gezonde noten toe aan je maaltijden?
Gezonde noten komen in allerlei soorten maten en kunnen op allerlei manieren genuttigd worden. Je kunt ze gewoon eten als lekkere snack, maar veel liefhebbers gebruiken ze net zo makkelijk als toevoeging aan diverse maaltijden. In veel gevallen is dat simpelweg een kwestie van het toevoegen van noten aan je maaltijd, maar het kan soms helpen om hier wat tips voor te krijgen. Niet iedereen is moeiteloos thuis in de keuken, immers. Dus laat ons vooral helpen: hoe voeg je gezonde noten toe aan je maaltijden?
Het ontbijt
Laten we beginnen bij het ontbijt, een uitstekende mogelijkheid om gezonde noten in je maaltijd te verwerken. Noten geven je een prima start van de dag, dankzij de gezonde voedingsstoffen en de energie die je ervan krijgt. Maar hoe verwerk je noten in je ontbijt? We geven een paar voorbeelden:
- Voeg noten toe aan je yoghurt of kwark – Amandelen, walnootstukjes of pecannoten gaan uitstekend mee in de yoghurt of kwark. Ideaal in combinatie met vers fruit.
- Maak je eigen garnola – Door havermout te combineren met hazelnoten of cashewnoten, zaden en – voor de liefhebber – wat honing of siroop, creëer je je eigen granola. Bak het even in de oven en maak een mooie pot, zodat je een tijdje vooruit kunt.
- Beleg je brood met notenboter of 100% pindakaas – Gebruik onbewerkte notenboter of pindakaas voor een uitstekende start van de dag.
De lunch
Tussen de middag kan je noten eveneens makkelijk toevoegen aan je maaltijden. Een fijne oppepper op een lange werkdag, of gewoon een gezondere lunch dan wanneer je meedoet aan snack-vrijdag, of hoe het ook maar op je kantoor heet.
- Voeg walnoten toe aan je salade – Geroosterde walnoten, geitenkaas, bietjes en rucola met een klein beetje balsamicoazijn. Prima lunch, eet smakelijk.
- Pecannoten in combinatie met appel – Rooster je pecannoten licht en eet ze in combinatie met appel of spinaziebladeren. Een kleine dressing van honing en mosterd er overheen en klaar.
- Onbewerkte cashewnoten met tofu – Een klein wokgerechtje dat je snel gemaakt hebt; tofu en onbewerkte cashewnoten, misschien in combinatie met een fijne salade. Een prima bron van eiwitten.
Het diner
Maak niet de vergissing dat gezonde noten vooral geschikt zijn als tussendoortje, ze passen ook prima in het avondeten. Een paar voorbeelden? Komen ze:
- Maak pesto met walnoten – Bij pesto denken veel mensen vooral aan pijnboompitten, maar je kunt die pitten ook vervangen door walnoten. Combineer dit met de gebruikelijke pesto-ingrediënten als basilicum, knoflook, parmezaanse kaas en olijfolie en je bent klaar om te gaan.
- Hazelnoten in de stoofschotel – Door hazelnoten toe te voegen aan je stoofschotel, geef je de ingrediënten een nootachtige smaak. Voeg pompoenen of champignons toe voor nog wat extra’s.
Eet gezonde noten met mate en geniet
Het mag duidelijk zijn: gezonde noten passen in elke maaltijd en op elk moment van de dag. Natuurlijk kan je ze ook gebruiken als lekkere snack, maar onthoud altijd: eet gezonde noten met mate. Door de porties te beperken, komen ze het beste tot zijn recht. En wil je je noten zo gezond mogelijk houden, eet ze dan bij voorkeur onbewerkt. Dat laatste geldt zeker voor wanneer je ze wilt toevoegen aan je verschillende maaltijden.