Noten – Keuringsdienst van Waarde

Noten – Keuringsdienst van Waarde

Noten zijn niet alleen een heerlijke snack, maar ook een bron van essentiële voedingsstoffen die een gezond dieet kunnen ondersteunen. Waar noten eerst vooral als lekkere borrel snack gezien werd, wordt dagelijks een handje noten tegenwoordig ook sterk aangeraden door diëtisten en het Voedingscentrum. Het aanbod aan noten en notenmixen is enorm, maar hoe weet je zeker dat je noten van hoge kwaliteit koopt? In de aflevering over Noten, zocht de Keuringsdienst van Waarde uit hoe de prijzen per kilo van de noten zo sterk uiteen kunnen lopen. In deze blog duiken we in de wereld van noten en ontdekken we hoe deze prijzen eigenlijk worden bepaald. 

De rol van Keuringsdienst van Waarde

De Keuringsdienst van Waarde is een Nederlands televisieprogramma dat zich richt op het onderzoeken van claims en etiketten die producten op hun producten plaatsen. Het doel is om de waarheid achter de producten die we dagelijks consumeren aan het licht brengen. 

In de aflevering over noten onderzochten ze onder andere:

  • Hoe kan het dat van dezelfde notensoorten, de prijzen per kilo zo verschillen; 
  • Hoe kan het dat als je de noten los koopt, dit vele malen goedkoper is dan als je de noten in de mix koopt?

Waardoor wordt de prijs van noten bepaald?

Noten is een natuurproduct. De opbrengst van noten is daarom ook erg afhankelijk van onder andere de weersomstandigheden. De opbrengst kan het ene jaar enorm hoog zijn, maar het volgende jaar ontzettend klein zijn. Daarnaast is er nog een risico op schimmels of ziektes in de notenbomen. Het is lastig om de productie van noten op te schalen, omdat iedere noot tijd nodig heeft om te groeien. 

Verder wordt de prijs van de noot bepaald door:

  • De arbeidsintensiviteit van het productieproces van de noot.

De tijd die gestoken moet worden in het hele productieproces rondom de noot. Voordat een noot eruit ziet zoals wij hem kennen, is er enorm veel mee gebeurd. De noot moet eerst voldoende tijd krijgen om te groeien, vervolgens moet de noot geoogst worden, enkele notensoorten moeten enkele weken liggen te drogen en vervolgens moet de dop van de noot gekraakt worden. Waar dit in enkele landen al machinaal gebeurt, worden er ook enkele soorten nog met de hand gekraakt. 

  • De herkomst van de noot.

Alle noten komen uit verschillende landen. Zo bieden wij Cashewnoten uit Vietnam, Amandelen uit Spanje, Pecannoten uit Amerika en Paranoten uit Brazilië. De noten moeten allemaal een lange reis afleggen, voordat ze bij ons in Nederland aankomen. Hoewel we deze reis graag zouden willen inkorten, zijn de weersomstandigheden hier in de buurt niet aantrekkelijk voor de noten. De lange reis van de noten speelt ook een rol in de bepaling van de prijs per soort. 

  • De kwaliteit van de noot.

Na het kraken van de schil van de noot, worden de noten gesorteerd op kleur, grootte en kwaliteit. Bij noten spreken we vaak over een klasse of stijl. Bij cashewnoten wordt er bijvoorbeeld gesproken over 240 of 320. Dit staat voor de hoeveelheid cashewnoten die er van dat soort in 1 kilo passen. Hoe minder cashewnoten er in een kilo passen, hoe groter de noten zijn. De goedkopere cashewnoten zijn uiteraard kleiner en hier vind je ook graag halve cashewnoten tussen. Grotere noten zijn juist wat hoger qua prijs. 

De noten van Noten.nl onder de loep

Bij noten.nl vinden we het belangrijk dat je de juiste prijs betaalt voor de kwaliteit die je geleverd krijgt. Noten.nl is ontstaan vanuit een notenwinkel met een voorliefde voor ambachtelijke noten en andere lekkernijen. We leveren niet de massaproducten van één leverancier, maar we hebben specifiek gekeken en zelf getest waar ze de beste noten ter wereld konden kopen.

Noten kun je inkopen op A, B of C kwaliteit. Dit houdt in dat er in C kwaliteit noten meer gebroken stukjes per kilo mogen zitten en de noten kleiner van formaat zijn. Bij noten.nl koop je enkel A-kwaliteit noten. Dat zie je onmiddellijk terug zodra je het zakje opent. Daarnaast branden we de noten in onze eigen notenbranderij. Naast dat je je wel kunt voorstellen hoe lekker dit ruikt, kunnen we op deze manier de noten per bestelling branden. Nadat de noten zijn afgekoeld, worden de noten afgewogen en vers verpakt per bestelling. Als je vandaag online een bestelling doet in onze notenshop, dan krijg je dus morgen al vers gebrande noten bij je thuisbezorgd.  

Hoe kies je de beste noten?

  • Kijk naar de herkomst: noten van hoge kwaliteit zijn vaak afkomstig uit specifieke regio’s die bekend staan om hun productie. Nieuwsgierig naar de herkomst van één van onze producten? Deze vind je per notensoort op de productpagina. 
  • Proef de versheid: vers gebrande noten moeten knapperig zijn en mogen niet muf ruiken of smaken. Bij noten.nl garanderen we altijd de versheid van onze producten. Niet tevreden? Laat het ons weten! We werken met een natuurproduct en ook wij kunnen een foutje maken. 

De Keuringsdienst van Waarde helpt consumenten geïnformeerd te blijven over de kwaliteit van noten en stimuleert producten om hogere standaarden te handhaven. Bij Noten.nl zijn we trots dat we producten aanbieden die voldoen aan de hoge eisen en vallen onder de ‘Topkwaliteit noten’. We nodigen je uit om het verschil zelf te proeven en deel uit te maken van een gezonde, bewuste gemeenschap van noten liefhebbers. 

Delen